Anaokullarında verilen öğle yemekleri sağlıksız

Almanya'da anaokullarında öğle yemeği yiyen çocuk sayısı günden güne artıyor. Buna karşılık bu okullarda çocuklara servis edilen yemeklerin standartların çok gerisinde olduğu ifade ediliyor. Anaokullarındaki yemekleri kalite ve fiyat açısından...

Google Haberlere Abone ol
Anaokullarında verilen öğle yemekleri sağlıksız

Almanya'da anaokullarında öğle yemeği yiyen çocuk sayısı günden güne artıyor. Buna karşılık bu okullarda çocuklara servis edilen yemeklerin standartların çok gerisinde olduğu ifade ediliyor.

Anaokullarındaki yemekleri kalite ve fiyat açısından araştıran Bertelsmann Vakfı her üç anaokulundan ancak birinin kabul gören yemek standardını yerine getirebildiğini ortaya koydu. Diğer ilginç sonuçlardan biri de anaokulu yıllık mali planlamalarında yemek ve yemek masraflarının neredeyse hiç hesaba girmediği. Bunun en önemli sebebi ise anaokullarının bünyelerinde konuyla ilgili uzman bir iktisatçının istihdam edilmemesi.

Anaokullarının birçoğunun yemek vermeyi vadettiği halde uygun yemek yeme ortamının ve mutfağının, beslenme ve mutfak konularında yetkili uzmanın olmaması da ayrı bir sorun. Araştırma sonucundan yola çıkan Bertelsmann Vakfı Başkanı Jörg Drager, “Anaokullarında federal çapta herkes için bağlayıcı olan bir anaokulu yemek standardına ihtiyaç var. Ama bunun evvela yasal zeminin hazırlanması gerekiyor.” şeklinde konuştu.

TAZE SEBZE-MEYVE AZ AMA ET BOL

Araştırmasında Alman Beslenme Topluluğu (DGE) standartlarını temel kabul eden vakıf, mutfağı olmayan anaokullarının yemek firmalarına yemek ısmarladığını belirlemiş. Bu şirketlerin çocuk beslenmesinde uzmanlaşmadığı için bol miktarda et getirdiğini ortaya koyan çalışmaya göre daha sağlıklı yiyecekler olan taze sebze ve meyvenin ve yine çocukların ihtiyacı olan balık etinin çok yetersiz miktarda servis edildiği anlatılıyor. Gelişim yaşındaki bu çocukların en çok ihtiyaç duydukları bu gıdaları yetersiz miktarda tüketmesinin uzun vadede zararları olacağına dikkat çeken vakıf, toplam 1,8 milyon çocuğun bu şekilde anaokulunda öğle yemeği yediğini hatırlattı. CİHAN

Yorumlar