Anaokulları, eğitmen sayısı yetmeyince erkenden paydos yapıyor

Almanya'da anaokulu ve kreşlerde çalışacak anaokulu öğretmeni ve çocuk bakıcısı sıkıntısı had safhaya ulaştı.

Google Haberlere Abone ol
Anaokulları, eğitmen sayısı yetmeyince erkenden paydos yapıyor

Almanya'da anaokulu ve kreşlerde çalışacak anaokulu öğretmeni ve çocuk bakıcısı sıkıntısı had safhaya ulaştı. Sorunu çözme konusunda istenen başarıyı gösteremeyen bazı anaokulları, kurumun açık olduğu saatlerde kısıtlamaya gidiyor ve bir an önce personel kazanmak için ciddi çaba harcıyor. Belediye başkanlığı seçimi öncesinde siyasiler vaatlerde bulunurken, eğitim çevreleri ortak bir çözüm istiyor.

Almanya'da okul öncesi eğitimin verildiği anaokulu ve kreşlerdeki eğitmen eksikliği etkisini ciddi şekilde göstermeye başladı. Ülkenin büyük kentlerinden Münih'te personel eksikliğinden dolayı belediyeye ait anaokullarının bazıları normal mesai saatlerinden daha erken kapatılıyor.

Münih Belediyesi Eğitim ve Spor Dairesi'nden bir yetkili, Eylül 2013’den bu yana 413 anaokulu ve kreşten ilk başlarda 60'ının hizmet sunduğu saatlerin personel eksikliğinden dolayı kısıtlandığını açıkladı. Bu kısıtlamanın geçici olduğuna dikkat çeken yetkili, ihtiyaç duyulan personel bulunur bulunmaz bu kurumların hizmet saatlerinin yine normale döneceğini belirtti.

Personel sorunlarını çözdükleri için şimdi sadece 26 eğitim kurumunun açılış saatlerinde sabahleyin geç açma ve akşamları erken kapama yapıldığını kaydeden yetkili, hiçbir kurumun tamamen kapatılmasının söz konusu olmadığını belirtti.

BAŞKAN ADAYLARI SCHMİD VE REİTER SORUNUN FARKINDA

Sosyal Demokrat SPD'nin belediye başkanı adayı Dieter Reiter, Münih'in büyüdüğünü ve bundan dolayı diğer kentlere kıyasla daha fazla anaokuluna ihtiyaç olduğunu söyledi. Bu sebeple Münih'te çocuk bakım yerlerinin alt yapı çalışmalarına ailelerin ihtiyaçlarını karşılayıncaya kadar ağırlık vereceğini söyleyen Reiter, hizmet saatlerinin kısıtlanması yerine daha esnek saatlere ihtiyaç olduğunu kaydetti. SPD’li siyasi, anaokulu öğretmenlerine ödenecek maaşların da artırılması için çalışacağı vaadinde bulundu.

DAHA FAZLA EĞİTMEN İÇİN YABANCI DİPLOMALARI TANIMAK LAZIM

Belediyenin sorunun farkına geç vardığını belirten muhafazakar CSU'nun başkan adayı Josef Schmid ise yeterince personel kazanabilmek için anaokulu öğretmeni meslek eğitiminde reform yapılmasını ve yurt dışından alınmış yabancı diplomaların tanınmasına ihtiyaç olduğunu kaydetti. Bu mesleklerin imajının düzeltilmesi gerektiğine vurgu yapan Schmid, bunu için de maaşlarda düzeltilme yapılması için çalışacağını, bu tarife üzerinden mümkün değilse, özel pirim ve konut yardımı ile başaracağını vaat etti.

EĞİTİMCİLER: BİR AN ÖNCE ÇÖZÜM BULUNSUN

Münih’te eğitim hizmetleri veren Vision Eğitim Kurumu müdürlerinden Adem Tülüce, yetkililerin soruna ortak bir çözüm bulmasını talep etti. Tülüce, anaokulu öğretmenliğinin zor bir meslek olduğu gerçeğinin göz ardı edilmemesi gerektiğini kaydetti. Bavyera Okul Aile Birliği Derneği Başkanı Hüseyin Delemen de özellikle göçmen ailelerin çocukları için anaokulu yeri bulmakta zorlandıklarını ifade etti. Delemen, çocukların teşviki için bu kurumlarda yeterli sayıda eğitmen bulunmasını istedi.

CİHAN

Yorumlar