Anadolu Gençlik Derneği Mısır'daki 529 idam cezasını kınadı

Anadolu Gençlik Derneği (AGD) Manavgat Temsilcisi Mehmet Gayretli, Mısır'da askerî darbeden sonra tutuklanan 529 kişi hakkında verilen idam cezalarını kınadı.

Google Haberlere Abone ol
Anadolu Gençlik Derneği Mısır'daki 529 idam cezasını kınadı

Anadolu Gençlik Derneği (AGD) Manavgat Temsilcisi Mehmet Gayretli, Mısır'da askerî darbeden sonra tutuklanan 529 kişi hakkında verilen idam cezalarını kınadı. Gayretli, yaptığı yazılı açıklamada kardeş ülke Mısır'da 24 Mart 2014 tarihinde 20 dakika süren bir duruşmada 529 kişi hakkında verilen idam kararlarının insanlık suçu olduğunu vurguladı.

Bu kararları veren mahkemenin, 3 Temmuz 2013'te askerî cunta tarafından yapılan darbenin emrinde olduğunun aşikâr olduğunu belirten Gayretli, aynı cuntanın 14 Ağustos 2013 Çarşamba günü Adeviyye Meydanı'nda 3 bini aşkın sivili şehit etmekten kaçınmadığını da hatırlattı. Cuntanın emrindeki yargının 529 kişi hakkında verdiği idam kararlarına şaşırmadıklarını belirterek, "Cuntanın askerleri ve polisleri tarafından 3 bini aşkın insanın şehit edildiği, on binlerce insanın yaralandığı bir günün akabinde tutuklanan bin 900 sivil, sözde mahkemeye çıkarılmış ve 20 dakikalık bir duruşmada 529 idam kararı okunmuştur. Yani her 1 dakikaya 26 idam kararı düşmüştür. Adeviyye Meydanı'nda sivil halkın otomatik silahlarla tarandığı, oluk oluk kanın aktığı ve can pazarının yaşandığı bir günde bir polisin ölümü, 529 kişiyle ilgili verilen idam kararına gerekçe sayılmıştır. Bu kişilerin tek suçu, o gün seçilmiş hükümete karşı yapılan darbeyi protesto etmek için Adeviyye Meydanı'nda olmalarıdır." dedi. Bu idam kararlarının hiçbir şekilde insan hakları, özgürlükler ve adaletle ilgisi olmadığının altını çizen Mehmet Gayretli, insanların temel hak ve hürriyetlerinin ayaklar altına alındığını dile getirdi.

Bu hukuk dışı süreçte batının sessiz kalmasının ibret verici bir durum olduğuna da dikkat çeken AGD Temsilcisi Gayretli, "Zaten aynı güçler, darbe sürecine de destek vermişlerdir. Mısır'da olup bitenleri sadece bir hukuk skandalı olarak değerlendirmek elbette yanlıştır. Yaşanan süreç yeryüzünün enerji kaynaklarını yağmalayarak, kendinden olmayan insanları ücretli köleler haline getirerek, kendilerine itaat etmeyenleri de imha ederek mevcut dünya düzenini işleten ırkçı emperyalizmin örtülü işgalinin yansımasıdır. 529 kişiyle ilgili verilen idam kararı, bu coğrafyanın insanlarının bağımsızlığını hedef alan bir karardır." şeklinde konuştu. CİHAN

Yorumlar