Ameliyatla takılan hortumun elle çıkarıldığı iddiası

İstanbul'daki bir hastanede tedavi gören kanser hastası 80 yaşındaki kadının ailesi, hastalarının midesine ameliyatla takılan hortumu doktorun elle çıkardığını öne sürdü.

Google Haberlere Abone ol
Ameliyatla takılan hortumun elle çıkarıldığı iddiası

İstanbul'daki bir hastanede tedavi gören kanser hastası 80 yaşındaki kadının ailesi, hastalarının midesine ameliyatla takılan hortumu doktorun elle çıkardığını öne sürdü. Aile, bu olay nedeniyle hastalarının yoğun bakıma alındığını savundu. Hastane yetkilileri ise, bu hortumların elle çıkarılabileceğini, yerine yenisinin takılabileceğini söyledi.

Doktorların ‘en fazla 3 ay yaşar’ dedikleri 80 yaşındaki Mehdiye Yeni, kanserle 8 ay mücadele etti. Kanserin diğer organlara bulaşabileceği uyarısında bulunan doktorlar Yeni’nin midesine bu sürede bir hortum taktı. Ağızdan yemek yiyemeyen Mehdiye Yeni, midesine takılan hortum yoluyla beslenmeye başladı.

Yeni’nin ailesi, yaşlı kadını doğal gıdalarla beslemeye başladı. Kısa süre içerisinde kendini toparlayan Yeni, yataktan kalkar hale geldi ve günlük egzersizlerini de yapabildi. Hastaneye kontrole gittiklerinde de durumun daha iyi olduğu ve kanserin diğer organlara bulaşmadığı söylendi. Bir süre sonra midesine takılan hortumun ucunu değiştirmek isteyen Yeni’nin ailesi, iddiaya göre doktorun yanlış müdahalesiyle karşılaştı.

Ameliyatı yapan doktor harici başka bir doktorun muayene ettiğini belirten Yeni’nin ailesi, mideye takılan hortumun sadece ucunu değiştirmek istediklerini söyledi. Muayene eden doktor da iddiaya göre; hortumu tamamen çıkararak yenisiyle değiştirdi. Ameliyatla takılan hortumu yenisiyle manuel olarak değiştiren doktor, hastayı kısa süre sonra evine gönderdi.

Annesinin durumunu anlatan İclal Alpak, “Genel cerraha gittik, kapak problemli olduğu için. Kendi doktorumuz değil de başka bir doktor denk geldi. Bu kapağın değişmeyeceğini ve hortumu değiştireceğini söyledi. Ben de, daha önceki doktorumuzun, hortumun yerinden asla çıkarılmayacağı yönündeki uyarısını söyledim. Doktor da bunun bize ‘çorap giyip çıkartmak kadar kolay’ dedi. Pansuman odasında, hortumu çıkartarak 5 dakika içerisinde yenisini taktı. Bir de şırıngayla oraya su verdi. Bu su bütün organlara gitti. Eve geldik ve ben de yemeğini yine hortumdan verince çok fazla ağrı oldu. Hastaneye geldik o gece acil ameliyata aldılar.” ifadelerini kullandı.

Ameliyattan sonra Yeni’nin yoğun bakıma alındığını söyleyen Alpak, “Tahliller yapıldıktan sonra ameliyata aldılar. Bize net bir şey söylemediler. Ama tabi o hortumun değiştiğinden bahsetmiyorlar. Hastanın normal durumu olarak gösterdiler. Fakat 15 gün normal odada takip edildi, daha da kötüye gitti. Artık o hortumdan beslenemeyeceğini, damar yoluyla besleneceğini söylediler. Yanlışlık yaptıklarını söylediler. Şu an durumu iyi değil, yoğun bakıma alındı.” şeklinde konuştu.

Yeni’nin eşi İbrahim Yeni de, midedeki hortum alındıktan sonra eşinin sancılarının arttığını ifade etti. Yeni, “Karnındaki hortum değişmeden önce karın ağrısı yoktu. Hortum değiştikten sonra karın ağrısı başladı ve ondan sonra da ameliyata alındı. Hastanedeki 15 gün boyunca hep işkence çekti. Temizleyemediler. Baktılar olmayacak, yoğun bakıma aldılar. Zaten konuşması da bitti, bekleyin diyorlar bize.” diye konuştu.

Öte yandan, mide hortumlarının elle de çıkartılabileceğini söyleyen hastane yetkilileri ise, “Bu hortumlar çıkarılınca yerine yenisiyle değiştirilebilir. Mideye tüp takılır. O zaten belli bir müddet sonra tıkanabilir. Yerine aynı delikten yeni bir hortum takılabilir. Onu takmaktan dolayı fiziki olarak o tüptür, zarar beklenen bir komplikasyon değildir.” şeklinde açıklama yaptı.
CİHAN

Yorumlar