Ameliyatla boyu uzadı

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesinde (KSÜ), tedavi gören genç kızın boyu ameliyatla 9 santim uzatıldı.

Google Haberlere Abone ol
Ameliyatla boyu uzadı

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesinde (KSÜ), tedavi gören genç kızın boyu ameliyatla 9 santim uzatıldı.

7 yaşında kemik eğriliği teşhisiyle Mersin’de ameliyat olan ancak derdine çare bulamayan 19 yaşındaki Nergiz Kırmızının boyu, KSÜ Tıp Fakültesi hastanesinde ilk kez yapılan bir ameliyatla 9 santim uzadı. Ameliyatın ardından iki bacağındaki kemik eğriliği düzelen ve boyu uzayan genç kız, ameliyatı gerçekleştiren doktorlara minnet olduğunu ifade etti.

Hastalığı nedeniyle lise son sınıfta ara verdiği eğitimini dışarıdan sınavlara girerek tamamladığını belirten Kırmızı, “Ben daha 7 yaşımda iken hastanelerle tanıştım. O günden bu yana da ailemle derdime çare aradık. Babam sırf bu yüzden tedavim için arabasını sattı. Mersin’de beni ameliyat ettirdi, ama büyüdükçe aynı sıkıntılar tekrar oluştu, biz tekrar çare aramaya başladığımızda Rabbim bizim karşımıza Murat Hocamı çıkardı. 15 aylık sıkıntılı ve dikkat gerektiren dönemde hocam ve hastane çalışanları bana sanki kendi çocuklarıymış gibi davrandı. Onların ilgileri, ailemin desteği ile çok şükür hem kemik eğriliğim düzeldi, hem de 142 santimetre olan boyum 151 santimetreye çıktı. Meğer çaremiz hemen yanı başımızdaymış.” diye konuştu.

KSÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı Başkanı ve El Cerrahisi Uzmanı Prof.Dr. Murat Uzel, böyle bir tedaviyi tıp fakültesinde ilk kez uyguladıklarını belirtti. Genç kızın yürüme güçlüğü çektiğini ve her iki bacağında şekil bozukluğu olduğunu anlatan Uzel, ilk yapılan ameliyatla ilgili şunları kaydetti: “Bize müracaat ettiklerinde hastamızda bilinmeyen bir nedenle her iki bacakta dışa kavislenme, içe dönme olarak tarif edilebilecek şekil bozukluğu, yürüme güçlüğü ve aşırı boy kısalığı mevcuttu. Hastamız doğuştan beri mevcut olan bu hastalığı nedeniyle 7 yaşında başka bir merkezde ameliyat olmuş ancak bir süre sonra bacaklarındaki eğrilik ve yürüme güçlüğü tekrar yenilemiş. Hastama yurt dışında yeni uygulanmakta olan ve bir Türk mucizesi olan ‘Adam Frame’ adlı bilgisayar destekli İlizarov sistemi (Kemiğin ince teller ve çemberlerle tespit edildiği bir sistem) uygulandı. Her iki diz altındaki iki kemik toplam 6 noktadan kırılarak kemik parçaları tel ve çivilerle sabitlendi ve kemikteki eğrilikler ile boy kısalığı yavaş yavaş düzeltildi. Böylece hastamızın boyu 15 ay boyunca 9 santim uzadı.”

“RİSKLİ BİR HASTALIK”

Kemik eğriliği hastalığının tedavi edilmediği takdirde yürüme güçlüğüne yol açtığını söyleyen Uzel, hastalığın ileriki aşamalarında cerrahi müdahalede bulunulduğunu, tedavi sürecinin uzun zaman aldığını belirtti.

Cerrahi müdahalenin risklerini de anlatan Uzel şöyle konuştu: “Kemik eğrilikleri, boy kısalıkları insanı mutsuz eden ve bazen ilaçla da düzeltilemeyen ağır hastalıklardır. Kemik eğrilikleri eklem kıkırdağını aşındırır, düzeltilmezse eklemde ağrı, yürüme bozukluğu hatta ileriki hallerde eklem protezi gerektirebilir. Önemli ve erken davranılması gereken bu hastalıkların cerrahi tedavilerinin riskleri de ağır oluyor. İltihap, kaynamama riski yüksektir. Yakından takip edilmelidir. Tedavi süresi uzun olduğu için tahammülün yanında doktor hasta uyumu da çok önemlidir. Üniversitemizde ve şehrimizde uluslararası düzeyde tedaviyi ilk kez uyguladık ve iyi sonuç aldık. Hepimize hayırlı olsun.” CİHAN

Yorumlar