Amasya sokakları simitçi çocukların 'gevrek simit' nidalarıyla yankılanıyor

Rahmet ve bereket ayı Ramazan’ın gelmesiyle beraber sahur vaktine kadar şenlenen Amasya sokaklarında simitçi çocukların 'taze, gevrek simit' nidaları yükseliyor.İftar sonrası fırınların önünde uzunca bekleyişin ardından rengarek sepetlerini...

Google Haberlere Abone ol
Amasya sokakları simitçi çocukların 'gevrek simit' nidalarıyla yankılanıyor

Rahmet ve bereket ayı Ramazan’ın gelmesiyle beraber sahur vaktine kadar şenlenen Amasya sokaklarında simitçi çocukların 'taze, gevrek simit' nidaları yükseliyor.

İftar sonrası fırınların önünde uzunca bekleyişin ardından rengarek sepetlerini sıcak simitle dolduran çocuklar bazen bir cami avlusu bazen de mahalle aralarının yolunu tutuyor.

Amasya’da Ramazan ayı ile bütünleşmiş bu gelenekten hem vatandaş hem de simit satarak harçlıklarını çıkartan çocuklar çok memnun.

Kente gelerek okul çağındaki çocukları gören yerli ve yabancı turistler biraz şaşırsa da daha sonra durumun bir Ramazan geleneği olduğunu anladıktan sonra simit almayı ihmal etmiyor. Teravih namazı için camilere akın eden vatandaşlar ise çıkışta bekleyen çocuklardan aldıkları sıcak simitlerle evde yeni demlenmiş semaver çayı eşliğinde sohbete koyuluyor.

Ramazan ayında simit satışını bir hayli artıran fırıncılar ise çocuklara simitleri daha uygun fiyata veriyor. Ramazan’ın simitçi çocukları bu sayede sattıkları simitlerden hem daha fazla para kazanıyor hem de eğlenerek bir geleneği devam ettiriyor. Lise 2’inci sınıf öğrencisi Kerem İlkay Kavaklı, Ramazan ayında simit satmaktan çok keyif aldığını belirterek, "İftardan sonra arkadaşlarla toplanarak simit fırınına gidiyoruz. Buradan uygun fiyata aldığımız sıcak simitleri bazen cami önlerinde bazen de mahalle aralarında satıyoruz." dedi.

Sadece Ramazan ayında simit sattığını ifade eden öğrenci Kavaklı, "Amasya’da Ramazan ayrı çok farklı oluyor. Ailelerin birçoğu sahura kadar uyumuyor ve Amasya’ya özgü kömürlü semaverler ile balkonda çay demliyorlar. Daha sonra bizim buralardan geçtiğimizi gören vatandaşlar simit istiyorlar. Bazen öyle oluyor ki aynı mahalleye gelmediğimiz zamanlarda bizden daha önce simit alanlar neden gelmediğimizi dahi soruyor." diye konuştu.

Amasya’da Ramazan ayında satılan simitlerin daha lezzetli olduğunu söyleyen Şinasi Özsakal ise "Ben normal zamanlarda çok simit almam ancak bu ayın ayrı bir tadı var. İftardan sonra teravih namazı için camiye gidiyoruz. Evden çıkarken ailem sıkı sıkıya bana simit almam için tembihte bulunuyorlar. Namaz çıkışında bakıyorum ki simit satmaya çalışan birbirinden sevimli bir sürü çocuk var. Her gün başka bir çocuktan alıyorum. Hatta bu esnada çocuklarla kısa sohbetler dahi ediyoruz. Amasya’da sadece Ramazan ayında görmeye alıştığım bu manzarayı çok seviyorum." ifadelerini kullandı. CİHAN

Yorumlar