Amaç şişeden para kazanmak değil, bir şeylerle meşgul olmak

Son yıllarda sokaklarda ve istasyonlarında çöp bidonlarını karıştırarak şişe veya tenekeden kola kutusu arayanlar sıkça görülmeye başladı. Bunların kimler olduğu ve bu işi niçin yaptıkları şimdi bir sosyolog tarafından masaya yatırıldı....

Google Haberlere Abone ol
Amaç şişeden para kazanmak değil, bir şeylerle meşgul olmak

Son yıllarda sokaklarda ve istasyonlarında çöp bidonlarını karıştırarak şişe veya tenekeden kola kutusu arayanlar sıkça görülmeye başladı. Bunların kimler olduğu ve bu işi niçin yaptıkları şimdi bir sosyolog tarafından masaya yatırıldı. Fransa’nın Lyon şehrindeki CentreMaxWeber kurumunda sosyolog olarak görev yapan Sebastian Jan Moser çöp bidonlarını karıştıranlarla ilgili yaptığı doktora çalışmasını ‘Pfandsammler. ErkündungeneinerurbanenSozialfigür’ başlığı ile kitaplaştırdı.

Çalışmaya göre sokaklarda çöp bidonlarında buldukları cam şişe ve kola kutularını satıp para kazanmak isteyenlerin çoğu paraya muhtaç insanlar. Bu kişiler, buldukları şişe ve kola kutularını mağazalara 8, 15 veya 25 Cent’e satıyor. Ayda kazandıkları para 100 ile 150 Euro arasında değişiyor, 200 Euro’yu ise geçmiyor. Ancak araştırmanın ortaya koyduğuna göre bu kişiler bu işi parası için yapmıyor. Emekli maaşı, Hartz IV ve mini job gibi değişik gelir kaynaklarına sahip olan bu insanlar yaptıklarını adeta bir iş olarak görüyor.

Bu işi ise boş vakitlerini doldurmak için yapıyor. Toplum içine karışmak, insanlarla sohbet imkanına sahip olmak ve günlerine belli bir düzen vermek isteyen bu insanlar toplumda birçok insan tarafından ‘Penner’, ‘Schmarotzer’ gibi aşağılayıcı ifadelerle hakir görüyor. Almanya’da 2003 yılında bir kere kullanılıp atılan içecek şişesi ve kutuları için Pfand (depozito) zorunluluğu getirilmişti. Mağazalara da sattıkları şişe ve kutuları alma zorunluluğu getirilmişti. 2006 yılına ise mağazaların sadece sattıkları değil tüm şişe ve kutuları alma zorunluluğu getirildi.

CİHAN

Yorumlar