Alzheimerin ilacı sosyal yaşam ve hareket

İzmir Büyükşehir Belediyesi, alzheimer hastalığı hakkında, "Sevdiklerinizi Unutmayın, Birlikte Hatırlayalım" konulu bir panel düzenledi.

Google Haberlere Abone ol
Alzheimerin ilacı sosyal yaşam ve hareket

İzmir Büyükşehir Belediyesi, alzheimer hastalığı hakkında, "Sevdiklerinizi Unutmayın, Birlikte Hatırlayalım" konulu bir panel düzenledi. Burada konuşan uzmanlar, her 68 saniyede bir kişinin yakalandığı bu hastalığa karşı yapılması gerekenleri, "Yalnızlık yerine zengin bir çevre, Akdeniz diyeti ve fiziksel aktiviteler hastalık riskini azaltıyor. Kolestrol ve sigaraya dikkat." şeklinde özetledi.

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) ve Alzheimer Vakfı işbirliğiyle Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi'nde düzenlenen panele, eşi veya yakınları alzheimer olan vatandaşların yanısıra bu hastalık hakkında bilgi sahibi olmak isteyenler katıldı. Açılış konuşmasını, Ege Geriatri Derneği kurucu üyelerinden, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun eşi Dr. Türkegül Kocaoğlu yaptı. Yaşlıların sevgi ve şefkate ihtiyacı olduğunun altını çizen Kocaoğlu, “Unutkanlık, hepimizin yaşadığı bir sorun. Bu sorunun ileri yaşlarda hastalık haline dönüşmemesi için gereken tedbirlerin alınması için mücadele etmemiz, farkındalık yaratmamız sağlıklı bir toplum için olmazsa olmazımızdır. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin. kapılarını yaklaşık bir sene önce açtığı Alzheimer Demans Hasta ve Aileleri Buluşma Danışma Merkezi bu misyonla hizmet ediyor.” dedi.

DEÜ Tıp Fkültesi İç Hastalıkları ve Geriatri Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Turan Işık ise 65 yaşından sonra her beş yılda hastalığın sıklığının arttığını belirterek, hastaların büyük bir kısmının teşhis koyulmadan toplumda yaşamaya devam ettiğini vurguladı. Her demans hastasının alzheimer olmayacağına dikkat çekerek, “Türkiye'de 100 bin kişiden 2,8 kişisi, alzheimer sebebiyle vefat ediyor. Dünyada her 68 saniyede bir alzheimer hastasına tanı konuyor. 2013 yılında ABD’de bu hastalık için harcanan para 203 milyar dolar. Bu hastalık, zengin milletlerin hastalığıdır.” şeklinde konuştu.

Ulusal Azheimer Vakfı ve Geropskiyatri Derneği Başkanı Prof. Dr. Engin Eker de, “Alzheimer Hastalığında Risk Faktörleri ve Hastalıktan Korunma” konulu bir sunum yaptı. Hastalığın oluşumunun aydınlatılamadığını ancak genetik, çevre ve yaşam stiline bağlı faktörlerin rol oynadığını belirterek, “Risk faktörleri yaş, cinsiyet, ciddi kafa travması, düşük eğitim düzeyi, kolestrolün yüksek olması ve orta yaştan itibaren yüksek tansiyonla yakından ilgili. Şeker hastalığı, sigara, alkol, fiziki aktivitenin olmaması, 20’li yaşlardan itibaren geçirilen depresyon ve şişmanlık da risk faktörleri arasında. 75 yaş üstünde yüzde 23, 85 yaş üstünde yüzde 35– 47 oranında hastalık riski artıyor. Ailede ve yakın aile fertlerinde alzheimer görünmesi, hastalık riskini yüzde 10 arttırıyor.” dedi. Prof. Dr. Eker, riski azaltmak için gereken tedbirleri şöyle sıraladı: “Bir insanda ne kadar fikir yoğunluğu varsa alzheimer hastalığına da yakalanma riski azalıyor. Yükselmiş olan kolestrol, 200–239 arasında olanlarda bile sadece kalp için değil, bunama için de risk faktörüdür. Sigara içenler arasında alzheimer hastalığı oranı çok yüksek. Yapılan çalışmalar, sosyal iletişimin önemli olduğunu gösteriyor. Yalnızlık gerçekten yüksek beyin fonksiyonlarını bozuyor. Yalnızlığı tercih etmeyin. Zengin bir çevre, fiziksel aktivite ve beslenme çok önemli. Akdeniz diyeti, yüksek fiziksel aktivite hastalık riskini azaltıyor. Kahve ve yeşil çayın hastalığı önleyebildiği ve geciktirdiğine yönelik yayınlar bulunuyor. İşlenmemiş zeytinyağı da faydalı.” CİHAN

Yorumlar