'Altyapı yetersizliği yağmura teslim etti'

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Adana Şubesi, 6-7 Haziran’da yağmura teslim olan Adana’da altyapı eksikliğinin tüm çıplaklığıyla ortaya serildiğini bildirdi. Her yağmurda benzer manzaraların yaşandığı Adana’da altyapı yetersizliğinden...

Google Haberlere Abone ol
'Altyapı yetersizliği yağmura teslim etti'

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Adana Şubesi, 6-7 Haziran’da yağmura teslim olan Adana’da altyapı eksikliğinin tüm çıplaklığıyla ortaya serildiğini bildirdi.

Her yağmurda benzer manzaraların yaşandığı Adana’da altyapı yetersizliğinden yağışın sele dönüştüğünü Belirten İMO Şube Başkanı Nazım Biçer, yine ev ve işyerlerini su bastığını, araçların yollarda kaldığını, trafiğin felç olduğunu ve altgeçitlerin göle döndüğünü kaydetti. Konuyla ilgili açıklamasında Nazım Biçer, “Adanalılar, son yılların en çileli günlerini yaşadı. Tüm bunlar yaşadığımız şehrin yağmuru kaldırabilecek bir altyapıya sahip olmadığının göstergesi. Her yağışta benzer tablonun ortaya çıkması altyapı konusunda yetersizliğin kanıtı. Artık yeter diyen Adanalılar her yağmurda aynı sıkıntıları yaşamak istemiyor.” dedi.

Ortaya çıkan tablonun yerel yönetimlerin acil ve kalıcı çözüm yollarına yönelmelerini zorunlu kıldığını vurgulayan Biçer, “İnşaat Mühendisleri Odası Adana Şubesi olarak, kentimizin birçok noktasını esir alan yağmurdan hareketle, sorumluları bir kez daha önlem almaya ve altyapı yatırımlarına yönelmeye çağırıyoruz.” diye belirtti. Altyapı tesis yapımının uzun süren pahalı yatırımlar olduğuna işaret eden Biçer, şu önerilerde bulundu: “Büyükşehir ve ilçe belediyelerimizin işbirliği ile tüm yerleşim alanlarında su, kanalizasyon, çöp, yağmur suyu, atık su arıtma tesisleri fizibilite ve master plan çalışmaları bir an önce yapılmalıdır. Adana kenti altyapı projeleri master plan ve fizibilite raporu şehrin kuzey, kuzeydoğu, güneybatı bölgelerini de kapsayacak şekilde hazırlanmalı, mevcut sistem de yeni plana uygun hale getirilmelidir. Başlamış projeler öncelikli olmak üzere, ivedilik sıralamasına göre ana plana uygun projeler zaman geçirmeden başlatılmalıdır. Mevcut, birleşik sistem olarak kullanılan atıksu ve yağmur suyu tesisleri hızla ayrıştırılmalıdır. Tüm yerleşim alanlarında içme suyu sistemlerindeki kayıp ve kaçaklar ivedilikle önlenmelidir. Tüm bunların gerçeklemesini sağlama yönünde bu projeler için Büyükşehir ve ilçe belediyeleri genel bütçelerinde altyapı yatırım, bakım ve işletme giderleri için yeterli ödeneklerin ayrılması, yıllık nakdi ve fiziki gerçekleşmelerin titizlikle izlenmesi önemlidir.”

Belediyelerin yaşamın vazgeçilmez ihtiyaçlarını karşılamakla yükümlü olduğuna dikkati çeken Biçer, “Altyapı tesisleri uzun yıllar hizmet vereceğinden doğru planlanma yapılması, bakım ve idame ettirilmelerinin sağlanması gerekli ve önemlidir. Tekniğine uygun inşa edilmiş, bakımlı ve doğru kullanılan tesisler verecekleri hizmetin kalitesini yükseltir.” ifadesini kullandı.

Biçer, İMO Adana Şubesi Teknik Danışma Komisyonu’nun 12 Haziran Perşembe günü saat 18.00’da altyapı sorunlarına ilişkin gerçekleştireceği söyleşiye tüm belediye başkanlarını, meclis üyelerini ve basın mensuplarını davet etti.

CİHAN

Yorumlar