Altın Portakal Film Festivali’ne start verildi

Bu yıl düzenlenecek 51.Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali’ne Yıldız Sarayı’nda düzenlenen bir toplantı ile start verildi. Festival, Türk Sinemasının 100.yıl dönümünde 10-18 Ekim 2014 tarihleri arasında gerçekleşecek....

Google Haberlere Abone ol
Altın Portakal Film Festivali’ne start verildi

Bu yıl düzenlenecek 51.Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali’ne Yıldız Sarayı’nda düzenlenen bir toplantı ile start verildi. Festival, Türk Sinemasının 100.yıl dönümünde 10-18 Ekim 2014 tarihleri arasında gerçekleşecek. Festivale başvurular 18 Temmuz ile 26 Ağustos tarihleri arasında yapılabilecek. Festivalin direktörlüğünü Elif Dağdeviren üstlenecek.

Ekim ayında yapılacak Altın Portakal Film Festivali ile ilgili bir basın toplantısı düzenlendi. Festivalle ilgili konuşan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Antalya halkı ve belediyesi olarak Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde buluşacak olmanın sevinci içerisinde olduklarını söyledi. Türel, "İnanıyorum ki geçmişte olduğu gibi Altın Portakalı yeniden dünya sinemasının gündemine alacağız ve küresel bir festival olarak öne çıkarmaya çalışacağız. Ancak, Altın Portakal gibi bir festival yerel sınırlar içerisinde hapsedilse hem Türk sinemasına hem de bunca yılık festivale haksızlık etmiş oluruz. " dedi.

Türel, "Sinema ve film endüstrisi bugün küresel iletişimin en güçlü ataçlarından birisidir. Artık hiç bir alanda yerel ölçekli kalınması mümkün değildir. Sanatta ve sinemada hiç mümkün değildir. Sanat bir toplumun kendisini anlamasını hem de kendisini anlatmasını sağlar. Sinema bunu en etkin şekilde yapan sanat dalıdır." diye konuştu.

Türel, konuşması sonunda İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarını sert bir dille kınadı. Türel, "Dün akşam İsrail, bir kara hareketiyle Filistin’deki mazlumları vurmaya başladı, can kayıpları var. Allah Filistin’deki kardeşlerimiz kolaylık versin diyor, İsrail devletini lanetle kınıyorum." diye tepki gösterdi.

Başkan Türel, daha sonra Antalya Altın Portak Festivali'nde onur ödülüne layık gösterilen emektar üç ismi açıkladı. Bozuk düzen filmin senaristi tiyatro ustalarından Haldun Dolmen, Yeşilçam'dan değişik karakterlerle izlenen usta oyuncu Nilüfer Aydan ve ‘Düşman Yolları Kesti’ gibi klasiklere imza atan edebiyatçı Tarık Dursun Kakınç bu seneki onur ödülüne layık görüldü.

Festivalin sanat yönetmeni Elif Dağdeviren ise festivalin ihmal edilemeyecek bir geçmişe ve duruşa sahip olduğunu belirtti. Görevlerinin inşa edilenlerin üzerine daha fazla inşa etme ve onu iyi bir marka haline getirme olduğunu ifade eden Dağdeviren "Antalya Altın Portakal Film Festivali gerçekten de ihmal edilemeyecek azımsanamayacak kadar önemli bir geçmişe, hafızaya ve geleneklere değer ve duruşa sahip." dedi

Festival kapsamında Antalya merkez ile birlikte tüm ilçelerde etkinlikler düzenlenecek.

Bu sene konuk ülke olarak İspanya sinemasının önemli filmleri ve oyuncuları davet edilecek.

Bu arada festival kapsamında bu yıl ‘Antalya Film Forum’ düzenlenecek. Forumla Antalya’nın sinema endüstrisinin merkezi olması hedeflenecek.

Festival komitesi Hülya Uçansu, Zeynep Özbatur Atakan ve Alin Taşçıyan’dan oluşacak. Festivalin ulusal direktörlüğünü Serap Engin Uluslararası Direktörü Nesim Bencoya yapacak.

Festivale başvurular 18 Temmuz ile 26 Ağustos tarihleri arasında yapılabilecek.

CİHAN

Yorumlar