Altan’dan 'Kent Dindarlığı' konferansı

Yozgat Bozok Ünivesritesi Genç Yöneticiler Topluluğu tarafından bu yıl 10'ncusu düzenlenen Bozok Konferanslar dizisinde akademisyen-yazar Prof.

Google Haberlere Abone ol
Altan’dan 'Kent Dindarlığı' konferansı

Yozgat Bozok Ünivesritesi Genç Yöneticiler Topluluğu tarafından bu yıl 10'ncusu düzenlenen Bozok Konferanslar dizisinde akademisyen-yazar Prof. Dr. Mehmet Altan 'Kent Dindarlığı' konulu konferans verdi.

Erdoğan Akdağ Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen konferansa Üniversite Rektörü Prof. Dr. Tamer Uçar, Vali Yardımcısı Kemal Şahin, İl Milli Eğitim Müdürü Saim Kuş, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Hasan Yumak ve Prof. Dr. Şaban Güçlü, Genel Sekreter Vekili Doç. Dr. Seyfullah Türkmen, Bilim Sanayi ve Ticaret İl Müdürü Yusuf Şahin ile öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı.

Prof. Dr. Mehmet Altan, yaptığı konuşmada kent dindarlığı kavramının sadece dindarları değil, inanca hangi mesafeden durursa dursun bu topraklarda yaşayan herkesi ilgilendirdiğini belirterek, kent dindarlığı kavramının sosyolojik açıdan ele alınması gerektiğinin altını çizdi. Altan, "Müslümanların ağırlığı eskiden kentlerdeyken zamanla kırsala kaydı. Dinin o derin, içeriği, sosyal ve kültürel yani gündemden düşürülüp inançla ilgili konular daha ziyade siyasi bir mesele olarak algılandı. Halbuki bir zamanlar kent dindarlığı vardı. Üreten, kazanan, çağın gerektirdiği hemen hemen tüm özelliklere sahip, çağdaşlarıyla rekabet edebilen, dünya üzerindeki mücadeleleri sırasında dinden çıkar sağlamaya gerek duymayan, güler yüzlü, medeni, farklılıklara tahammüllü, çoğulculuk üzerine bina olmuş şehir hayatını benimsemiş, kent dindarları mevcuttu.” dedi.

Bugün kent dindarlığı anlayışına ciddi anlamda ihtiyaç duyulduğuna vurgu yapan Altan "Çünkü din, bu toplumun varoluş temellerinden biri, belki de en önemlisi. Türkiye hem toplumun sıhhati hem de din algısının normalleşmesi için er ya da geç bu konuyu dikkatle ele almak zorunda.” ifadelerini kullandı.
Gerçek anlamda bir kent dindarlığı anlayışı inşa etmek için geç kalındığına dikkat çeken Altan, "Kent dindarlığı konusu, dini hassasiyetler taşısın ya da taşımasın bu topraklarda yaşayan herkes için birinci derecede önemli bir meseledir." diye konuştu.

'Modern Dünyada Kent Dindarlığı' konusunda yazdığı kitabından alıntı sunan Altan “Demokrasi, hukuk, düşünce ve inanç özgürlüğü, ifade özgürlüğü, bireysel tercih özgürlüğünü içselleştirebilen, ekonomik değer üreten bir toplum eninde sonunda kent dindarlığı istasyonuna varacaktır.” ifadelerini kullandı.

Konferans sonunda Altan’a Vali Yardımcısı Kemal Şahin tarafından plaket, Rektör Uçar tarafından da çiçek takdim edildi. CİHAN

Yorumlar