Alparslan 2 Barajı'nda işçiler, haklarını alamadıklarını iddia etti

Muş Alparslan II Barajı inşaatında çalışan ve alt yüklenici firma elemanları olan işçiler ile firma yetkilileri arasında gerginlik yaşandı.

Google Haberlere Abone ol
Alparslan 2 Barajı'nda işçiler, haklarını alamadıklarını iddia etti

Muş Alparslan II Barajı inşaatında çalışan ve alt yüklenici firma elemanları olan işçiler ile firma yetkilileri arasında gerginlik yaşandı.
Fazla mesai yaptıklarını ve haklarını alamadıklarını iddia eden işçiler, firma yetkilisi ile görüşmek istedi. Görüşme gerçekleşmeyince işçilere destek vermeye gelen köylüler ve firma çalışanları arasında küçük bir tartışma yaşandı. Çevrede bulunan köylerin muhtarlarının devreye girmesi ile son bulan gerginlik sonrası firma yetkilileri ile telefon görüşme yapılarak, sorunun giderilmesi istendi.
Görüşmenin ardından köy muhtarları ile firmanın yetkileri ile bir araya gelindi. Yapılan görüşmede sıkıntılar dile getirilerek, alt yüklenici firmanın sürekli olarak sıkıntı yaşattığı vurgulandı.
Toplantı odasında firma yetkilisine sorunları anlatan muhtar Şahin Çiftçi, sorunların önceden cereyan ettiğini belirterek bu sorunun çözümü gerektiğini söyledi. Defalarca görüşmelerde bulunduklarını ve hiçbir şekilde kendilerinin muhatap alınmadığını ifade eden Muhtar Çiftçi, şunları söyledi: “Biz daha öncede gelip burada görüşmelerde bulunduk. Barajın temelleri atılmadan önce bize bazı vaatler verildi bunlar; mevcut çevre köylerden işçi alınacaktı. Ama ne yazık ki bunun çeyreği bile yapılmadı. Çalışanların en ufak bir sorunu olduğunda dahi kapının gösterilip ‘kapı orada gidebilirsiniz’ deniliyor. Çevre köylerden işçi alınmaması bir tarafa birde dışarıdan getirilen işçilerle buradaki işçiler arasında hem maaş hem de mesai adaletsizliği yapılıyor. Bunlara artık bir son demenin vaktidir. Biz muhatap bulana kadar ve bu sorunlar çözülene kadar bu işin peşini bırakmayacağız.”
İşçilerle görüşüp sorunları not alarak toplantıya katılan İnsan Hakları Derneği (İHD) Muş Şube Başkanı Saim Atılgan ise “Doğrudan sendikaların örgütlü olması, siz işverenlerle çalışma koşuları, işçi hakları ve diğer konularla müzakereler yürütmesi ve bu noktada istenilen ideal ortamların oluşması gerekiyor. Bizim esas arzu ve isteğimiz odur. Doğrusu girişte işçilerin toplandıklarını gördük ve onlarla sohbet ettik. Talepleri noktasında biraz notlar aldık.” dedi.

Olayın büyümemesi için sağduyulu davrandıklarını ve firmanın üst yönetimi ile gerekli görüşmelerin yapıldığını ifade eden firma yetkilisi ise : “Bugün olay bizim burada cereyan etmedi ve inşaat girişinde başladı. Biz yine de insanlarımıza teşekkür ediyoruz. Çünkü burada farklı sonuçlar doğururdu. Küçük bir olay oldu ve bir sorun şuan yok. Karşılıklı cana gelen çok şükür bir olay olmadı bunda olayın sevindirici tarafıydı. Her şeye rağmen kapımız açık ve bazı arkadaşlar gelip etrafı dağıttı. Biz yine de sükûneti korumaya çalıştık. Herkes tepkili değildi sadece bir kısmın tepkisi vardı. Sorunların ne olup olmadı hakkında kendileri ile görüştüm. Ben de sorunları bir üst yönetimiz ile görüştük ve kendilerine ilettik. Üst yönetim ile temsilcilerle toplanıp sorunların ve şikâyetlerin ne olduğu ile ilgili çözümler üretilecektir.” şeklinde konuştu. Yapılan toplantıdan sonra ise firmanın üst yetkililerinin bugün geleceği ve işçi temsilcileri ile görüşmelerde bulunacağı kaydedildi.

CİHAN

Yorumlar