Almanya’yı fakir Bulgar ve Romen göçü korkusu sardı

Yeni yılla birlikte Bulgaristan ve Romanya vatandaşları da Avrupa Birliği içinde serbest dolaşım ve çalışma hakkına sahip olacak.

Google Haberlere Abone ol
Almanya’yı fakir Bulgar ve Romen göçü korkusu sardı

Yeni yılla birlikte Bulgaristan ve Romanya vatandaşları da Avrupa Birliği içinde serbest dolaşım ve çalışma hakkına sahip olacak. Almanya’ya 2014 yılında bu iki ülkeden 180 bin iş arayan vatandaş geleceği tahmin edilirken, insanları sosyal sisteme göç korkusu sardı. Fakat yetkili merciler, kısıtlama uygulayabilir.

Önümüzdeki Çarşamba gününden itibaren Avrupa Birliği (AB) üyesi Bulgaristan ve Romanya vatandaşları için birliğe üye ülkeler içinde serbest dolaşım ve çalışma hakkı verilecek. Buna bağlı olarak özellikle iş arayan bu ülke vatandaşlarının Almanya, Fransa ve İngiltere gibi zengin AB üyesi ülkelere akın etmesi bekleniyor.

Konu hakkında açıklama yapan Federal İş Ajansı (BA), 2014 yılında bu iki ülkeden yaklaşık 180 bin kişinin serbest dolaşım ve iş alma hakkını kullanıp Almanya iş pazarlarında iş arayacaklarını hesapladı. Saarbrücker Gazetesi'ne konuşan BA şefi Heinrich Alt, bu vatandaşlar için Almanca kursları düzenlenmesi ve çalışma müsaadesi çıkarılması gibi konularda kendilerinin de sorumlu olduğunu kaydetti.

Alt, göç ile birlikte ülkede daha fazla kadının ve yaşlı insanların iş hayatına katılmasından dolayı işsiz vatandaşların iş bulma şanslarının daha da düşeceğini kaydetti. Bu durumdan özellikle düşük kalifikasyona sahip yaklaşık bir milyon uzun süre işsiz kalmış vatandaşın olumsuz etkileneceği belirtildi.

BA şefi, kalifiye elemanlar arasında işsizlik oranının yüzde 5 iken, kalifiye olmamışlar arasında bu rakamın yüzde 20’ye çıktığına dikkat çekti. Alt ayrıca, uzun süre işsiz kalmış vatandaşları iş hayatına kazandırmak için yeni proje ve fikirlere ihtiyaç olduğunu bildirdi.

İş arayan fakir Bulgar ve Romenlerin AB’nin zengin ülkelerinin sosyal sistemlerinden nemalanacaklarını savunan bazı siyasiler, buna karşı önlem alınması talebinde bulunmuşlardı. Geçen hafta Bavyera Sosyal İşler Bakanı Emillia Müller, ülkeye gelen AB üyesi ülke vatandaşlarına ilk üç ay hiçbir sosyal yardım verilmemesini gündeme taşımıştı.

Ancak konu hakkında haber yayınlayan Augsburger Allgemeine gazetesi, serbest dolaşım hakkının, göç edilen ülkeden otomatik olarak sosyal yardım alma hakkı anlamına gelmediğini ve uzun vadede ülkeye maddi zararı olan ve bir işi olmayan üye ülke vatandaşının sınır dışı edebileceğini yazdı.

Ancak göçün yerel yönetimler için konut, sağlık hizmetleri vb. yükümlülükler getirdiğine dikkat çeken gazete, Almanya’daki 2,9 milyon işsizin 270 bininin diğer AB üyesi ülke vatandaşları olduğunu yazdı. Kuzey Ren Vestfalya sosyal mahkemesinin AB vatandaşlarına Hartz 4 sosyal yardım alma hakkı tanıdığının hatırlatıldığı haberde, AB yasalarında bunun böyle olmadığı ve mahkemenin bu kararla yasa koyucuya bu yasaları gözden geçirin mesajı verdiği savunuldu.

Ayrıca serbest dolaşım hakkını kötüye kullanan AB vatandaşlarının yetkili mercilerce sınır dışı edilebileceği ve ülkeye girişine yasak konulabileceği belirtildi. CİHAN

Yorumlar