Almanya'nın bazı eyaletlerinde sınıfta kalma uygulaması kaldırılıyor

Almanya’nın bazı eyaletleri sınıf tekrarlama uygulamasını ortadan kaldırıyorAşağı Saksonya eyaletinde sınıfta kalma yasal olarak ortadan kaldırılmıştı.

Google Haberlere Abone ol
Almanya'nın bazı eyaletlerinde sınıfta kalma uygulaması kaldırılıyor

Almanya’nın bazı eyaletleri sınıf tekrarlama uygulamasını ortadan kaldırıyor

Aşağı Saksonya eyaletinde sınıfta kalma yasal olarak ortadan kaldırılmıştı. Hamburg’da 1 ila 9. sınıflarda sınıf tekrarlama uygulaması kaldırıldı. Rheinland-Pfalz’da bu uygulama pilot projeyle deneniyor. Baden-Württemberg’de bazı okullarda da sınıf tekrarlama uygulaması yok.

Bavyera eyaleti ise sınıfta kalma uygulamasının önemli bir pedagojik uygulama olduğu kanaatinde. Kuzey Ren Vestfalya (KRV) eyaletinde ise son yıllarda sınıfta kalanların sayısında büyük bir düşüş var. 2002 yılında öğrencilerin yüzde 4,5’i sınıf tekrarlamak zorunda kalırken, bu rakam 2011/2012 eğitim yılında 2,1’e düşmüş durumda. Almanya genelinde de bu oran yüzde 2 civarında.

KRV eyaletinde öğretmenler sınıfta kalmayı engellemek için verilen kurallardan rahatsız. Uzmanlarda bu kuralları abartılı ve pedagojik anlamda yanlış buluyor. Bu bağlamda KRV Öğretmenler Birliği Başkanı Peter Silbernagel öğretmenlerin bürokratik yükleri üzerine almaları konusunda iki kere düşüneceklerini söyledi ve sınıf tekrarlayanların sayısının düşük tutulmasının akıllıca olabileceğini belirtti. Diğer yandan siyasi yönden gelen baskıyı eleştirdi.

Eğitim Bakanlığı ise eleştirileri gereksiz buluyor. Zira bakanlık, öğrencilerin teke tek eğitimlerinin her okulun temel prensibi olduğunu, sınıf tekrarlamayı tamamen ortadan kaldırma gibi bir girişimin olmadığını açıkladı.

Diğer yandan bu eyalette dahi bazı okullarda sınıf tekrarlama konusunda veliler kendileri karar verebiliyorlar. Okulları çok sert ve hatta öğrenci düşmanı gibi lanse edilen Emmerich’deki Willibrord Gymnasium’u aldığı yetkiyle okulları hakkında 7 ve 8′inci sınıf öğrencilerinin karnelerinde iki zayıf notu olmalarında dahi bir üst sınıfa geçebilecekler. CİHAN

Yorumlar