Almanya'dan Twitter tepkileri: Nasıl iletişim kuracağına halk karar verir

Türkiye'de sosyal medya sitesi Twitter'e erişimin engellenmesi Almanya'da da geniş yer buldu.

Google Haberlere Abone ol
Almanya'dan Twitter tepkileri: Nasıl iletişim kuracağına halk karar verir

Türkiye'de sosyal medya sitesi Twitter'e erişimin engellenmesi Almanya'da da geniş yer buldu. Alman hükümetinin tepkisi, “Özgür toplumda nasıl iletişim kuracağına halkı karar verir, devlet değil.” şeklinde oldu. Tepkilerin büyük çoğunluğunun Twitter üzerinden yapılması dikkat çekti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın sosyal medya sitesi Twitter'ın kökünü kazıyacaklarını açıklamasının ardından erişimin engellenmesi Almanya'da da geniş yankı buldu. Federal Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert bu yasağa resmi Twitter hesabından “Özgür toplumda nasıl iletişim kuracağına halkı karar verir, devlet değil.” diye tepki verdi.

Yeşiller Eşbaşkanı Cem Özdemir ise bu olaydan sonra Twitter'de hesap açtı. Twitter'in simgesi mavi kuşu hapishanede gösteren ve “Şimdi tam zamanı” yazılı bir karikatürü retwitleyen Özdemir'in ilk paylaşımı şu oldu: “Çoktan zamanı gelmişti, tweetlemeye başlamak için iyi bir gün."

Sosyal Demokrat Parti (SPD) Genel Başkan Yardımcısı Thorsten Schaefer-Gümbel ise “Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan birdenbire sosyal medya sitesi Twitter'i kapattırdı. Böylece Türkiye'de fikir özgürlüğünü kısıtlamış oldu. Türkiye demokratik ülkedir. Ancak bu tür adım kabul edilemez.” açıklamasını yaptı. Schaefer-Gümbel, fikir özgürlüğünün demokrasinin en önemli bir değeri olduğunu, bu değerin devlet organları tarafından korunması gerektiğini vurgulayarak, Twitter'in serbest bırakılmasını talep etti.

Hür Demokrat Partili (FDP) eski Adalet Bakanı Sabine Leutheusser-Schnarrenberger ise şu paylaşımına yer verdi: “Erdoğan kendini korumak için vatandaşlarının çıkarlarını ayaklarıyla çiğniyor. Türk mahkemeleri bu yasa dışı girişimi hemen durdurmalı.”

Hıristiyan Birlik partililerden bu durumu Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) üyeliğini sorgulamak için fırsat bildi. CDU Genel Başkan Yardımcısı Julia Klöckner, “Erdoğan ve onun twitter/internet sansürü. Türkiye AB'ye üye olmaya hazır mı yani?” ifadeleriyle paylaşımda bulundu.

Alman Gazeteciler Sendikası (DJV) de Twitter'in yasaklanmasını eleştirdi. DJV Başkanı Michael Konken, “Türkiye'de basın ve fikir özgürlüğüne bir ağır darbe daha vuruldu.” diyerek, hür toplumun demokratik değerleri ile bu adımın bağdaşmadığının altını çizdi.

AB'nin Genişlemeden Sorumlu Komiser Stefan Füle ise Twitter hesabında Türkçe şu ifadelere yer verdi: “Türkiye'de Twitter yasağından derin endişe duyuyoruz. İletişim ve iletişim araçlarını seçme özgürlüğü temel bir AB değeridir.”

Kuzey Ren Vestfalya eyaletinin Avrupa'dan ve Medyadan Sorumlu Bakanı Angelika Schwall-Düren ise konuyla ilgili "İşleyen bir demokrasi için fikir özgürlüğü en önemli noktadır. Türkiye'de Twitter'e erişimin kapatılmış olması bizim anladığımız manada bir fikir özgürlüğü asla değildir." dedi. CİHAN

Yorumlar