Almanya'da yüksekokul yardımı 735 Euro’ya çıkarıldı

Alman Federal Eğitim Bakanı Johanna Wanka (CDU) yükseköğrenim yardımı BAföG’un 735 Euro’ya yükseltildiğini açıkladı. Yeni yasaya göre öğrenciler 250 Euro ev kira yardımı alabilecekler ve 450 Euro’ya kadar vergisiz çalışabilecekler....

Google Haberlere Abone ol
Almanya'da yüksekokul yardımı 735 Euro’ya çıkarıldı

Alman Federal Eğitim Bakanı Johanna Wanka (CDU) yükseköğrenim yardımı BAföG’un 735 Euro’ya yükseltildiğini açıkladı. Yeni yasaya göre öğrenciler 250 Euro ev kira yardımı alabilecekler ve 450 Euro’ya kadar vergisiz çalışabilecekler.

Başkent Berlin’de konuyla ilgili basın toplantısı düzenleyen Federal Eğitim Bakanı Johanna Wanka, "Eğitim yardımındaki artış hissedilir seviyede öğrencilerin yaşam ve eğitim gerçekleriyle uyumlu olacak. Eğitimde fırsat eşitliğini sağlama adına önemli bir katkı." dedi. 2016 eğitim ve 2016/2017 öğretim yılından geçerli olmak üzere öğrencilere yapılan yardım artırılacak. Ailesinden uzak yaşayanları da düşündüklerini söyleyen Wanka, özellikle büyük şehirlerde kiralık ev bulmanın zorluğunu bildikleri ve kiralardaki artışları göz önünde bulundurarak öğrencilere 250 Euro kira yardımı yapacaklarını açıkladı.

Yeni yasayla birlikte öğrenciler öğrenim yardımının yanında aylık 450 Euro’ya kadar kazanabilecekleri bir işte çalışabilecekler.

ÇOCUK SAHİBİ ÖĞRENCİLERE YARDIMLARA ZAM

Öğrenim Yardımı Yasası’ndaki değişiklikle eğitim veya meslek eğitimiyle aile hayatı daha uyumlu getirilmeye çalışıldı. Çocuk sahibi öğrenciler çocuk başına 130 Euro çocuk bakım ek yardımı alacaklar. Bu zamana kadarki uygulamada çocuk sahibi öğrenciler ilk çocuk için 113 ikinci ve diğer çocuklar için 80’er Euro yardım alıyorlardı. Öğrenim yardımı için başvuran öğrencilerin mal varlıklarının 5 bin 200 Euro’nun üstünde olmaması isteniyordu. Yeni yasayla birlikte öğrencilerin mal varlıklarının üst sınırı 7 bin 500 Euro’ya çıkartıldı.

Bachelor ve mastır eğitimleri arasındaki geçişte ise son sınav değil diplomanın verileceğinin duyurulması önemli olacak ve öğrenci bu duyurudan sonar iki ay daha yardımı almaya devam edebilecek. Master eğitimine dair on kabul de öğrenciye yardım için yeterli olacak fakat öğrenci talep edilen sürede gerçek Kabul belgesini ibraz etmek zorunda kalacak.

MÜLTECİ ÖĞRENCİLER İÇİN SÜRE AZALTILACAK

Almanya’da insanı nedenlerle oturum alan mülteci öğrencilerinde eğitim yardımı BAföG’e başvurmaları için en az dört yıl oturumla ülkede yaşıyor olmasının arandığını hatırlatan Bakan Wanka, koalisyon ortağı Sosyal Demokrat Parti ile dört yıllık sürenin aşağı çekilmesi konusunda anlaştıklarını ve üzerine çalıştıkları bilgisini verdi. CİHAN

Yorumlar