Almanya'da yüksek okul tasarısıyla ilgili tartışmalar bitmiyor

Almanya'nın Kuzey Ren Vestfalya eyaletindeki yüksek okul tasarısı hakkında tartışmalar bitmek bilmiyor.

Google Haberlere Abone ol
Almanya'da yüksek okul tasarısıyla ilgili tartışmalar bitmiyor

Almanya'nın Kuzey Ren Vestfalya eyaletindeki yüksek okul tasarısı hakkında tartışmalar bitmek bilmiyor. Eyalet Bilim Bakanlığı üniversitelerin daha şeffaf hale gelmesini isterken, üniversitelerin yeterince şeffaf olduklarını ve kendilerine dayatma yapıldığı gerekçesiyle tasarıya destek vermediklerini, hatta gerekirse mahkeme yoluna bile başvuracaklarını vurgulamışlardı.

ÜNİVERSİTE REKTÖRLERİ DAYATMAYI KABUL ETMİYOR

Tasarı ile eyaletin yüksek okullarla daha fazla ortak çalışmalar yürütmesi, üniversite içi ve eyalet görevlileri tarafından yapılacak olan denetimlerin tek tip hale getirilmesi, üniversitelerin finanse edilmesinde stratejik bütçelenmenin uygulanması, öğrencilerin daha fazla söz sahibi olması ve idari makamlarda bayanlar için belirli kontenjan sunulması gibi değişiklikler yapılmak istiyor. Eğitim kalitesini arttırmak için üniversite eğitimlerini tamamlamış olan öğrencilerden de anket sunulması bekleniyor. Tasarının içerisinde öğrencileri sevindirecek en önemli madde ise öğrenci yoklamasının tamamen kaldırılması. Üniversite rektörleri bu tür bir tasarıyı bağımsızlıklarına müdahale olarak algılıyorlar.

MUHALEFET ANAYASA MAHKEMESİNE GİDECEK

Rektör ve bakanlığın arasındaki tartışmalara muhalefet el koymak istiyor. Bu bağlamda çarşamba akşamı bir basın toplantısı düzenleyen Hıristiyan Demokrat Birliği CDU KRV lideri Armin Laschet, tasarının yasalara aykırı olup olmadığı konusunu araştıracaklarını, eğer bu konuda bir bulgu söz konusu olursa da Eyalet Anayasa Mahkemesi’ne başvuracaklarını söyledi. CİHAN

Yorumlar