Almanya'da vergi denetimleri elektronik ortamda yapılacak

Almanya, 2014 yılı itibariyle elektronik vergi beyannameleri sistemine geçti. Yeni sistemin vergi denetimini hızlandırıp sıklaştıracağını vurgulayan vergi uzmanı Cevdet Kocaş, maliyeye verilecek gelir ve gider beyanının doğru olmasının hayati önem taşıdı.

Google Haberlere Abone ol
Almanya'da vergi denetimleri elektronik ortamda yapılacak

Almanya, 2014 yılı itibariyle elektronik vergi beyannameleri sistemine geçti. Yeni sistemin vergi denetimini hızlandırıp sıklaştıracağını vurgulayan vergi uzmanı Cevdet Kocaş, maliyeye verilecek gelir ve gider beyanının doğru olmasının hayati önem taşıdığını söyledi.

Vergi sistemindeki yenilikleri anlatan KOMUTAX Mali Müşavirlik ve Danışmanlık Şirketi uzmanlarından Cevdet Kocaş, bilançoların artık elektronik ortamda vergi dairesine ulaştırılacağına, rakamlar elektronik sisteme girdiği için inceleme ve analizlerin daha hızlı olacağına dikkat çekti.

Kocaş, yeni sistemle birlikte mükelleflerin daha sıkı mali incelemelerle karşı karşıya kalabileceklerini ifade etti. Vergi mükelleflerinin her zaman üzerlerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi gerektiğini vurgulayan mali müşavir Kocaş, özellikle bazı Türk taksi şirketlerinin, maliyenin kendilerine ayrımcılık yaptığı iddialarına katılmadığını belirterek şunları söyledi: “Vergi mükellefi kendi gelir giderini doğru beyan etmek zorunda. Yapmazsa vergi kaçakçılığına girer. Eksik beyanı ‘kendini ihbar’ yöntemiyle düzeltmek mümkün. Ama Bayern Münih Kulüp Başkanı gibi bu noktada da tüm gelir beyan edilmezse, tamamen bildirilmemiş gibi işlem yapılmakta, ağır cezalarla karşı karşıya kalınmaktadır.”

Vergi beyanname verme süresinin çalışanlar ve mali müşaviri olan şirketler için bir sonraki yılın sonunda, mali müşavirsiz şirketler için bir sonraki yılın mayıs ayı sonunda dolacağını belirten Kocaş, “Çalışanların vergileri maaşlarından kesildiği için vergi beyannamesi verme zorunluluğu genel anlamda yok. Ama mükellefler kendi durumlarını inceleyip, avantaj olabileceğini tespit edip, beyanname verebilirler.” şeklinde konuştu.

Ödenen Gelir Vergisi’nin (Lohnsteuer) bir kısmının, işle ilgili harcamalar gösterilerek nasıl geri alınabileceği konusunda Kocaş, şu bilgileri paylaştı: “Gelir elde etmenizi sağlayan tüm giderlerinizi, kanundaki istisnalar dışında hepsini vergi dairesine bildirip yeniden hesaplatmış oluyorsunuz. Örneğin bir seminere gittiniz veya birinci derecede bir akrabanıza bakım parası verdiniz. Veya toplum yararına çalışan bir derneğe bağışta bulundunuz. Bu giderlerinizden dolayı, yıl içinde ödediğiniz vergilerden bir kısmını geri alabilmeniz mümkün. Bağış belgeleri sunulmalı. Bu durumlarda sene sonu vergi denkleştirmesi yapılması kesinlikle önerilir.”

Bazı Türk firmalarının doğru beyanda bulunmamakla iflasa kadar giden mağduriyetler yaşadığını hatırlatan Kocaş, “İşin başında ‘business plan’ dediğimiz planla hareket etmek lazım. Bunu, reçete, navigasyon, yol haritası gibi düşünmek gerekiyor. Yolunu kaybetmek istemeyen girişimciler profesyonel yardım almalı.” uyarısını yaptı. KOMUTAX olarak Türkiye ile Almanya arasında yatırım danışmanlığı da yaptıklarını bildiren Kocaş, karşılıklı yatırıma büyük ilgi olduğunu vurguladı. CİHAN

Yorumlar