Almanya'da üniversite öğrencileri dersi dinlemiyor

Saarland Üniversitesi’nin bir araştırmasına göre Almanya'da birçok üniversite öğrencisi dersi dinlemek yerine farklı meşgalelerle bulunuyor. Derse ilgi duymayan bu öğrenciler, derse getirdiği dizüstü, tablet bilgisayar ve smartphonelar üzerinden...

Google Haberlere Abone ol
Almanya'da üniversite öğrencileri dersi dinlemiyor

Saarland Üniversitesi’nin bir araştırmasına göre Almanya'da birçok üniversite öğrencisi dersi dinlemek yerine farklı meşgalelerle bulunuyor. Derse ilgi duymayan bu öğrenciler, derse getirdiği dizüstü, tablet bilgisayar ve smartphonelar üzerinden internette dolaşıyor, bilgisayar oyunları oynuyor ve arkadaşlarıyla sosyal medyada görüşüyor. Derse bu tarz teknolojik aletlerle giren öğrencilerin çok azı bunları ders için kullanıyor. Bu sorunun üstesinden gelemeyen öğretim görevlileri elde ettikleri bilgiler ışığında yeni yöntemler geliştirmeyi hedefliyor.

Vera Gehlen-Baum ve Prof. Armin Weinberger işletme, eğitim bilimleri ve bilişim bölümlerinde okuyan öğrencileri yakından izledi. Araştırmacılar, öğrencilerin ders esnasında nelerle uğraştığını anlamak için 600 öğrencinin katıldığı derslere katılmış ve geliştirdikleri bir şema üzerinden öğrencilerin faaliyetlerini analiz etti. Araştırma esnasında beraberinde 91 mobil alet olan 86 öğrenci tespit eden uzmanlar, bilişim öğrencilerinin daha ziyade dizüstü bilgisayara yönelirken, işletme öğrencilerinin ise her türlü mobil alete yöneldiğini gözlemledi.

Eğitim bilimleri okuyan öğrenciler ise bu gibi aletlere en az ilgi gösteren öğrenciler oldu. Dizüstü ve tablet bilgisayarın yanı sıra cep telefonu kullanan öğrenciler en çok internette dolaştı, bilgisayar oyunları oynadı ve sosyal medyaya takıldı. E-posta yazanların sayısı ise hayli az çıktı. Buna paralel olarak öğretim görevlilerinin derslerini nasıl tasarladığını da gören araştırma ekibi, 21 derse girdi.

Çoğu derslerde hocaların sadece bilgilendirdiğini söyleyen Gehlen-Baum, “Soru-cevap şeklinde karşılıklı etkileşimin olduğu dersler çok nadir.” dedi. Bununla birlikte bu derslerde de öğrencilerin dikkatinin çok fazla artmadığına dikkat çeken uzmanlar, bilgisayar ve telefonları amfilerden uzaklaştırmanın doğru yol olmadığını, yeni metotlar geliştirerek öğrencileri derse entegre etmenin yollarını araştırdıklarını söyledi. Bunun için de Münih Ludwig-Maximilian-Üniversitesi ile işbirliği yapan ekip, ‘Backstage’ isimli internet platformu üzerinden öğretim görevlilerine derslerini daha iyi planlama ve öğrencileri dahil etme konusunda yardımcı oluyor. CİHAN

Yorumlar