Almanya'da Türkçe Olimpiyatları'ndan muhteşem kapanış

Yeni adı ‘Uluslararası Dil ve Kültür Festivali’ olan Türkçe Olimpiyatları, Almanya Düsseldorf şehrinde muhteşem bir törenle sona erdi. Uluslararası Türkçe Derneği (TÜRKÇEDER) tarafından "Dünyanın Renkleri" sloganıyla düzenlenen 12....

Google Haberlere Abone ol
Almanya'da Türkçe Olimpiyatları'ndan muhteşem kapanış

Yeni adı ‘Uluslararası Dil ve Kültür Festivali’ olan Türkçe Olimpiyatları, Almanya Düsseldorf şehrinde muhteşem bir törenle sona erdi.

Uluslararası Türkçe Derneği (TÜRKÇEDER) tarafından "Dünyanın Renkleri" sloganıyla düzenlenen 12. Uluslararası Dil ve Kültür Festivali, ISS Dome Arena'da gerçekleştirildi. Avrupa'nın değişik ülkelerden gelen gurbetçiler tamamen salonu doldurdu.

Açılış seremonisiyle başlayan programda protokol konuşmalarından sonra sahneyi öğrenciler aldı. Öğrenciler, yarışmalarda dereceye girdikleri eserleri seslendirdi.

Açılış konuşmasını yapan TÜRKÇEDER Başkanı Ali Ursavaş, Türkçe Olimpiyatları'nın Uluslararası Dil ve Kültür Festivali'ne dönüştüğünü belirterek, "Uluslararası Dil ve Kültür Festivali kapsamında 145 ülkeden öğrencilerimizle tüm dünyaya sevgi üzerine kurulmuş ilişkilerin kalıcılığının ve barışı hatırlamak için bu salonda sizlerle buluştuk. Ülkelerindeki zorlu elemelerden geçen rengarenk gençlerimiz en son Etiyopya, Romanya şimdi de kültür ve sanatın öncü ülkesi Almanya'da kendi renk desenlerini sergileyecek ve sizlerin takdirine arz edecekler. Dünyanın farklı coğrafyalarından kendilerine ait renkleri ve desenleriyle gelmiş gençlerin birbirini tandıkların konuşup, tanışabildikleri, kardeşçe şarkılar söyledikleri günler geçiriyoruz. Öyle bir dostluk geliştiriyorlar ki ülkelerine dönme vakti geldiğinde gözyaşları içinde tekrar görüşebilme arzusuyla ayrılıyorlar. Bizler bu dostluğun geleceğe ait olduğunu bildiğimiz için dünya adına umutlanıyor ve sizler bu muhteşem stadyumda buna şahitlik ediyorsunuz." diye konuştu.

Ursavaş, sözlerini şöyle tamamladı: "2003 yılında mini bir çırpınışla yola çıkan Türkçe Olimpiyatları 11 sene Türkiye'nin her köşesinde kardeşlik köprüleri kurmak için buluştu. Şimdi 12. yılın heyecanı dünyanın çeşitli ülkelerinde yaşanıyor. Bu organizasyon Uluslararası Dil ve Kültür Festivali'ne dönüştü. Bazen küçük bir hareket bile yıllar sonra çok önemli oluşumların başlangıcı olabilir. Şimdilerde beklentisiz, iddiasız düşünceler üzerine örgülenen mini mini nakışlardan mutlu yarınların rengarenk ve bütün insanlığı alakadar edecek meyvelerinin çiçeklerinin açılış perdesini izlemekteyiz. Mütevazi bir şekilde başlayan Uluslararası Dil ve Kültür Festivali'nin hedefi dünyada evrensel insanı değerleri referans alan yepyeni bir kültürler mozaiki oluşmasında katkıda bulunabilmektir. Gönül isterdi ki bu coşkuyu burada olduğu gibi Türkiye'de de yaşabilseydik. Çok manidardır ki Almanya 50 ile 55 yıl önce Türk insanına kapılarını açtı. Bugün de Uluslararası Dil ve Kültür Festivali'ne ev sahipliği yapıyor. Bütün herkese teşekkür ediyoruz. Öğretmenlerine ve sevgi okullarına büyük güven duyarak bu programa çocuklarını gönderen ülkelere, anne babalara da teşekkür ederiz."

Törende Alman milletvekilinden Türkçe Özel Ödülü alan avukat Seyran Ateş, "Ben kimsenin önünde boyun eğmem ama bu çocukların önünde eğiliyorum." diye konuştu.

FETHULLAH GÜLEN HOCAEFENDİ'NİN MESAJI OKUNDU

Öte yandan kapanış gecesinde Fethullah Gülen Hocaefendi'nin mesajı da okundu. Gülen'in mesajı şöyle:

"Organize eğitimin kıymetli üyeleri değerli misafirler. Fedakar öğretmenler ve sevgili öğrenciler. Yeryüzünün farklı coğrafyalarında öfke, nefret ve savaşın hüküm sürdüğü bir zaman diliminde bazı kimseler ilim, sevgi ve barışa giden yolu çok uzak ve uzun görüyorlar. Halbuki bir Japon atasözünde şöyle denilir: “Yanında iyi bir dostun varsa sana hiçbir yol uzun değildir”. Dünyanın 145 ülkesini temsil eden yüzbinlerce dostun bugün Almanya’da bir araya gelmesi ve şu güzel tabloyu sergilemesi saygı, anlayış, sevgi ve barışın hakim olacağı yeni bir dünya hedefine giden yolun sanıldığı kadar uzak ve uzun olmadığını gösteriyor. Dil kalbin aynasıdır. Kalpte ne varsa dilden de o çıkar. El ele verip birleşen gönüller bugün Almanya’nın barış dolu atmosferinde kardeşlik türküleri söylüyor ve dünyanın bütün renklerine saygılarını seslendiriyorlar. Yerküremizin rengarenk çiçekleri gönül diliyle konuşup anlaşıyor ve her haliyle; gelin evrensel insani değerler etrafında kenetlenelim ve dünyayı bir kardeşlik beşiğine dönüştürelim diyorlar. Hukukun üstünlüğüne insan haklarına ve özgürlüklere değer veren, milli marşında dahi birlik adalet ve hürriyete vurgu yapan insanların yurdu Almanya’yı 145 ülkeden gelen dünya renklerine ev sahipliği yaptığı için tebrik ediyor yetkililere ve Alman halkına teşekkürlerimi sunuyorum. Türkçe Olimpiyatları'nı daha üst mertebeye yükselten ve onu evrensel bir söyleve dönüştüren Uluslararası Dil ve Kültür Festivali organizatörlerini kutluyorum. Şimdi o salonu dolduran ve şu anda dünyanın farklı yerlerinde olmalarına rağmen kalplerini oraya bağlayan bütün muhabbet erlerine selamlarımı yolluyorum. Ve siz ey dünyanın renkleri, birleşen gönüller, sevgi okullarının öğrencileri… Hiç durmayın, yürüyün Almanya’daki şu tarifsiz güzelliğiniz yayılsın bütün dünyaya. Yağmur yüklü bulutlar gibi sevinç olup, nişe olup, ümit olup sevgi olup, şakır şakır yağın her yere. Yağın ki muhabbet, hoşgörü, dostluk ve barışa susamış kupkuru gönüller dönüversin cennet bağlarına. Hepinizi muhabbetle kucaklıyor yolunuzun ve bahtınızın açık olmasını diliyorum."

Program bütün öğrencilerin Yeni Bir Dünya şarkısını söylemesi ile sona erdi. CİHAN

Yorumlar