Almanya'da Türk diplomatların araçları kundaklandı

Türkiye'nin Berlin Büyükelçiliği’nde görevli iki diplomatın resmi plakalı araçları kundaklandı.

Google Haberlere Abone ol
Almanya'da Türk diplomatların araçları kundaklandı

Türkiye'nin Berlin Büyükelçiliği’nde görevli iki diplomatın resmi plakalı araçları kundaklandı. Almanya’daki Türk sivil toplum kuruluşları, saldırıları kınadı.

DİTİB Yönetim Kurulu Üyesi Kazım Türkmen, “Türkiye’yi temsil eden devlet kurumlarına saldırılar buradaki Türkiye kökenli bütün vatandaşlarımızı huzursuz edecek, bu da barış içinde yaşamasına zarar verecektir.” şeklinde konuştu.

Araçların peş peşe yakılmasının dikkat çekici olduğunu söyleyen Türkmen,“Eğer bunun arkasında herhangi bir terör örgütü varsa, Alman devleti tarafından bunun en ince ayrıntısına kadar araştırılmasını istiyoruz. Kamuoyunun kafasında en küçük bir şüphe kalmamasının her iki tarafın huzuru açısından da çok önemli olduğunu düşünüyoruz.” dedi.

Akademisler inisiyatifi DEIN Köln Başkanı İbrahim Küçükyıldız ise Neonazi terörüne dikkat çekerek Almanya’nın güvenlik politikalarını eleştirdi. Küçükyıldız, “Geçen bir başsavcının vekili Neonazi terörü ile ilgileneceğine, ‘Asıl İslami terör üzerinde durmalıyız’ şeklinde bir demeci olmuştu. Bu gündem saptırmadır. Bu olanlar gösteriyor ki, Almanya’nın gündemi Nazi terörüdür. İki diplomat aracının yakılması da bu yönde şüpheleri arttırıyor.” dedi. Almanya’da bu tür olaylarda artış olduğunu belirten Küçükyıldız şöyle devam etti: “Polisin bunu ciddi bir şekilde araştırması, buna göre topluma mesaj verilmesi gerekiyor.

Net bir takip süreci ve tüm bilgileri kamuoyu ile paylaşarak ön yargıları giderecek çalışmalar yapılması gerekiyor. Politikacılar da bu süreci demeçleriyle desteklemeli ve burada yaşayan Müslüman Türk kitlesine sahip çıktıklarını göstermesi gerekir.”

Kuzey Ren Vestfalya (KRV) Uyum Meclisi Başkanı Tayfun Keltek ise öncelikle saldırının açıklığa kavuşturulmasının çok büyük önem taşıdığına işaret etti. “Kundaklamanın arkasında eğer ırkçı bir zihniyet varsa bu Almanya’nın yüz karası olur. Bu uzun vadede Alman toplumuna büyük zarar verir” diyen Keltek, olayın ört bas edilmemesi gerektiğini vurguladı. Keltek, “Aynı şeyi NSU olaylarında yaşadık, bir daha yaşamak istemiyoruz. Bu şüpheler toplumsal birlikteliğimize zarar verir.” açıklamasını yaptı.

Sosyal Demokrat Halk Dernekleri (HDF) KRV Başkanı Erdal Tekin is, kundaklamalarla ilgili geçmişteki tecrübelerin tam olarak gün ışığına çıkmamasından dolayı toplumda soru işaretleri oluştuğunu söyledi. Tekin, “Umarım bu konuda geçmişte yaşanan tecrübelerden biri çıkmaz. Bu toplumumuza travmalar yaşatır. Araştırmaların sonuçlarını beklememiz gerekiyor. HDF olarak saldırıları kınıyoruz.” diye konuştu.

ATİB Genel Sekreteri Mahmut Aşkar da saldırıları şiddetle kınadıklarını söyledi. Aşkar, “Bir araca yapılsa bir serseri, sarhoş, ayyaş yapmış denebilir. Ama özellikle Türk diplomatlarına, büyükelçilik araçlarına peş peşe yapılmış olması insanın aklına birçok şey getiriyor. Neonaziler olabilir mi, Ermeni komitacılarla bağlantıları olabilir mi veya Türkiye ile öteden beri hesabı olan terör örgütleri olabilir mi? Bunların hepsi akla geliyor. İnşallah Alman emniyeti ve yetkili birimleri bu işi kısa zamanda açıklığa kavuşturur.” dedi. CİHAN

Yorumlar