Almanya'da sağlık kasasından uyarı

Alman halkının yaklaşık üçte birinin sigortalı olduğu sağlık kasası AOK, bu yıl içinde sağlık ve bakım sigortaları konusunda meydana gelen değişiklikler konusunda uyardı.

Google Haberlere Abone ol
Almanya'da sağlık kasasından uyarı

Alman halkının yaklaşık üçte birinin sigortalı olduğu sağlık kasası AOK, bu yıl içinde sağlık ve bakım sigortaları konusunda meydana gelen değişiklikler konusunda uyardı. AOK, sigortalı olanların şu konularda dikkatli olmalarını istedi:

Yasal sağlık ve bakım sigortalarında aylık prim hesaplama üst taban sınırı 4 bin 50 Euro olarak belirlendi. Buna göre sigortası olanların aylık 4 bin 50 Euro’nun üstündeki brüt maaşından prim kesilmeyecek. Prim ödeme mecburiyeti olmayan en yüksek miktar 2014 yılı için 138,25 Euro olarak belirlendi.

İsteğe bağlı hastalık sigortasında(freiwillige Krankenversicherung) prim hesaplama alt taban sınırı 921,67 Euro olarak belirlendi. Engelliler için belirlenen isteğe bağlı sigorta prim hesaplama alt taban sınırı ise 553 Euro.

Öğrencilerin ve stajyerlerin ödemekle yükümlü oldukları sağlık ve bakım sigortası prim oranları ise şöyle: Sağlık sigortası 64,77 Euro ve 23 yaş üzeri olup çocuğu olanlar için bakım sigortası 12,24 Euro, çocuğu olmayanlar için ise 13,73 Euro.

Muafiyet Belgesi (Befreiungsausweis) alabilme alt taban sınırı 46,92 Euro veya 93,84 Euro olarak belirlendi. Sağlık giderlerine ödemekle yükümlü olunan asgari miktarlar eğer kronik bir rahatsızlık söz konusu ise 46,92 Euro, değilse 93,84 Euro.

DİŞ PROTEZİNDE MADDİ DESTEĞİ İKİ KATINA ÇIKARMAK MÜMKÜN

Diş protezi yaptırmada yasal sağlık sigortasının maddi destek miktarını aylık brüt kazancına bağlı olarak iki katına çıkartmak mümkün. Bir kişi için belirlenen miktar 1.106 Euro/brüt, iki kişilik bir aile için belirlenen miktar ise 1.520,75 Euro/brüt, bundan sonraki her bir aile ferdi için de 276,50 Euro’luk meblağ söz konusu. Bu şekilde hesaplamayı evde yapıp, iki kat ödenek alınıp alınamayacağı tespit edilebilir. Bu miktarlar sabit değil, her yıl değişiyor ve bunuda diğerlerinde olduğu gibi devlet belirliyor.

YENİ SAĞLIK KARTI İÇİN ACELE EDİN

AOK’nın dikkat çektiği bir diğer husus da yeni sağlık sigortası kartları. Eski sigorta kartları artık geçerli değil. Yeni kartlar için başvuruda bulunmayanlar doktor ve hastane masraflarını kendileri ödemek zorunda kalacak.

GECİKMİŞ SİGORTA BAŞVURUSUNDA BULUNANLAR EN YÜKSEK PRİMİ ÖDÜYOR

Zorunlu birleştirici sigorta (Obligatorische Anschlussversicherung) ile 1 Temmuz 2013 tarihinden sonra hiç kimse sigortasız kalmayacak. İnsanlar aile sigortasından ayrılsa da, artık bu sigorta sayesinde ya kendilerinin inisiyatifi ile veya son sigortalı olmuş oldukları kurum tarafından sigortalanıyor. Kurum, bu işi onlar için yapmak zorunda kalırsa, en yüksek prim tavanından sigortalamak zorunda. Buna göre 2014 yılında kurum 4 bin 50 Euro üzerinden prim ödemek zorunda bırakabilir. Bu bakımdan sigortası olmayanların ilgili sigorta kurumunun gönderdiği evraka yerinde ve zamanında reaksiyon göstermesi gerekiyor. CİHAN

Yorumlar