Almanya'da reşit olmayan gençlerin üçte biri nargile tüketiyor

Son yıllarda tüm dünyada hızla artan nargile tüketiminin zararları ile ilgili olarak uzmanlar ve bu konu ile ilgili çalışmalar yürüten kuruluşlar sürekli yeni uyarılarda bulunuyor. Heidelberg’deki Alman Kanser Araştırmaları Merkezi (DKFZ)...

Google Haberlere Abone ol
Almanya'da reşit olmayan gençlerin üçte biri nargile tüketiyor

Son yıllarda tüm dünyada hızla artan nargile tüketiminin zararları ile ilgili olarak uzmanlar ve bu konu ile ilgili çalışmalar yürüten kuruluşlar sürekli yeni uyarılarda bulunuyor.

Heidelberg’deki Alman Kanser Araştırmaları Merkezi (DKFZ) tarafından konu ile ilgili yapılan uyarılara bir yenisi daha eklendi. DKFZ, son yıllarda artan nargile tüketiminin de beraberinde getirdiği tehlikelere dikkat çekti. Araştırma sonuçlarına göre Almanya genelinde 12-17 yaş grubundaki gençlerin yaklaşık yüzde 38’i değişik sıklıkta nargile kullanıyor.

DKFZ açıklamasında, nargilenin sigaradan daha az zararlı olduğu bilgisinin yanlış olduğunu, ayrıca içine eklenen tatlandırıcı (aroma) maddelerin de zararlı olduğu bilgisini paylaştı. DKFZ, nargile tüketiminden kaynaklanan zararların önüne geçmek için tıpkı sigaranın zararlarını ortaya koyan kampanyalara benzer çalışmaların yürütülmesini önerdi.

Uzmanlar ayrıca elektronik nargilenin zararlarına dikkat çekiyor. Uzmanlar, e-nargilenin alışkanlık yaptığını ve ucuz olup kolay bulunmasından dolayı gerçek nargile kullanımına teşvik ettiğini dile getirdi. CİHAN

Yorumlar