Almanya'da partiler AP seçimleri için göçmen oylarına göz dikti

Almanya'da göçmen seçmenlerin mayıs ayında yapılacak yerel ve Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerine ilgisini artırmak için partiler özel çalışmalar yapıyor.

Google Haberlere Abone ol
Almanya'da partiler AP seçimleri için göçmen oylarına göz dikti

Almanya'da göçmen seçmenlerin mayıs ayında yapılacak yerel ve Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerine ilgisini artırmak için partiler özel çalışmalar yapıyor. Göçmen seçmenlerin seçimlere dikkatlerini çekmek için partiler sosyal konuları içeren çok dilli broşürler bastırıp dağıtıyor. Diğer yandan yapılan bir araştırmaya göre göçmen kökenli seçmenlerin göçmen kökenli adaylar söz konusu olduğu zaman seçimlere karşı ilgilerinin ve oy kullanımındaki duyarlılıklarının daha da fazla olduğu tespit edilmiş.

Uzmanlar ayrıca partilerin göçmen adaylar için bir kota getirmesi durumunda, göçmen seçmenlerin daha fazla oy kullanmak için gayret göstereceklerini belirtiyor. Yerel seçimlere ve Avrupa Parlamentosu seçimlerine genel katılımın düşük olması durumunda oyların etkisi daha da fazla olacağından bir her reyin sonuca direkt etki etme ihtimali partilerin bu noktayı göz ardı etmeyeceğini gösteriyor.

2009 AP seçimlerine olan düşük katılım dikkat çekmişti. Doğrudan seçimlerin ilk kez yapıldığı 1979’dan bu yana düzenlenen 7. parlamento seçimlerinde (2009) katılım oranı tarihinin en düşük oranında gerçekleşmişti. 2004 seçimlerinde yüzde 45,47 olarak tespit edilen katılım oranı, tüm çabalara rağmen 2009 seçimlerde yüzde 43,09 olarak kayıtlara geçmişti.

YEREL SEÇİMLERDE GÖÇMEN ADAYLAR AZ

Baden-Württemberg Eyaleti Göçmenler Temsilciler Birliği (LAKA) tarafından yapılan açıklamaya göre belediye meclis seçimlerinde göçmen kökenlilere daha arz fırsat veriliyor. Mayıs ayında yapılacak olan yerel seçimlerde, yabancı kökenli adayların liste sıralamasındaki yerlerine dikkat çeken LAKA Yönetim Kurulu Üyesi Rino İervolino, sıralamaların yabancı kökenli adayların aleyhine olduğu ve kazanma şanslarının oldukça zayıf olduğuna işaret etti.Yabancı kökenli adayların belediye meclis seçimlerine ilk olarak 1990 yılların sonuna doğru seçilebildiğini hatırlatan Rino İervolino, geçmişle bugünü kıyaslayarak, ilk zamanlarda partilerin yabancı kökenli aday bulmakta zorlandıklarını belirtti. Gösterilen göçmen kökenli adayların çoğunun seçildiğini ancak seçilen üyelerin birçoğunun aynı zamanda bir dönem sonra tekrar seçilemediğini dikkat çeken İervolino, partilerin gösterdikleri adaylarının arkasında durması gerektiğini belirtti. CİHAN

Yorumlar