Almanya'da özel okullara teşvikler artıyor

Almanya'da 58 yıllık Hıristiyan Demokrat iktidarından sonra Baden Württemberg’de iktidara gelen Yeşiller-SPD Koalisyon hükümetinin en önemli reformlarından olan eğitim reformu çerçevesinde yenilikler devam ediyor.

Google Haberlere Abone ol
Almanya'da özel okullara teşvikler artıyor

Almanya'da 58 yıllık Hıristiyan Demokrat iktidarından sonra Baden Württemberg’de iktidara gelen Yeşiller-SPD Koalisyon hükümetinin en önemli reformlarından olan eğitim reformu çerçevesinde yenilikler devam ediyor. Okul sistemindeki değişikliklerin yanı sıra özel teşebbüsün eğitim alanındaki girişimleri de teşvik ediliyor

Baden-Württemberg (BW) Eyaleti Eğitim Bakanlığı önümüzdeki yıldan itibaren özel okullara daha fazla maddi destek verme kararı aldı. Özel okullar da bunun karşılığında kadrolu öğretmenlerin emeklilik primlerinin bir kısmını ödeyecek. Bunun için eyalet, her yıl özel okullara toplam 39,5 milyon Euro maddi destek verecek.

Özel okullar ise kadrolu öğretmenler için her ay emeklilik kasasına öğretmenlik maaşının yüzde 20’sine karşılık gelen 972 Euro’yu ödeyecek. Ancak söz konusu değişiklik sözleşmeli öğretmenler ile mevcut kadrolu öğretmenleri kapsamıyor. 2014-2015 eğitim ve öğretim yılından itibaren yürürlüğe girmesi beklenen karardan sadece yeni göreve başlayacak olan kadrolu öğretmenler faydalanacak. Söz konusu değişikliğin bugün Eyalet Hükümeti ile Özel Okullar Çalışma Grubu (AGFS) tarafından imzalanması bekleniyor.

Eyaletin eğitim bakanlığından yapılan açıklamaya göre, 2009 yılında eyalette özel okullarda okuyan öğrencilerin masraflarının yüzde 70,5’i devlet tarafından karşılanırken, bu oran 2013 yılında 75,4’e çıktı. AGFS ise devletin özel okullar sayesinde zaten önemli ölçüde tasarruf ettiğini iddia ederek, bu oranın yüzde 80 olmasını talep ediyor. Toplam 462 özel okulun bulunduğu Güneybatı Almanya’da 11 bin öğrenci özel okullarda, 91 bin öğrenci ise devlet okullarında eğitim görüyor.

EĞİTİM REFORMUNU OLUMSUZ ETKİLEMEZ

Özel okullara yardımın artırılmasının eyalette Yeşiller-SPD koalisyon hükümetinin en önemli reformları arasında yer alan eğitim reformunu olumsuz etkilemeyeceği tahmin ediliyor. Eğitim çevrelerinden söz konusu reformların daha çok eğitim sisteminde yapılacak değişiklikleri içerdiği, bu değişikliklerin özel okulları da kapsayacağı yönünde açıklamalar yapılıyor.

Özellikle pilot uygulamaları devam eden yeni okul sistemi olan Gemeinschaftsshule (Karma okul) uygulamasının söz konusu teşviklerden olumsuz etkilenmeyeceğine işaret eden eğitimciler, teşviklerle eğitim alanında özel teşebbüsün daha çok yer alacağına dikkat çekiyor.

Gemeinschaftsschule okul sistemi, BW’de 58 yıl sonra eğitim alanında yapılan ilk reform oldu. 2012- 2013 eğitim-öğretim yılında 42 okul Gemeinschaftsschule olarak hizmet vermeye başladı. Yapı olarak Gemeinschaftsschule, 5 ila 10. sınıflar arasında tam gün eğitim veriyor. Öte yandan reformlar kapsamında eyalette tam gün eğitim veren okulların (Ganztagschule) sayısı da artacak. Eyaletin eğitim bakanlığı tarafından 2013/2014 eğitim öğretim döneminde 95 okula daha tam gün eğitim için onay verildi. CİHAN

Yorumlar