Almanya'da otoyol geçiş ücretleri açıklandı

Almanya'da Federal Ulaştırma Bakanı Alexander Dobrindt, karayollarına geçiş ücretlerinin konulmasını öngören yasa taslağının ayrıntılarını bugün kamuoyuyla paylaştı.Bakan Dobrindt, yurt içindeki araba sürücüleri için mecburi olması...

Google Haberlere Abone ol
Almanya'da otoyol geçiş ücretleri açıklandı

Almanya'da Federal Ulaştırma Bakanı Alexander Dobrindt, karayollarına geçiş ücretlerinin konulmasını öngören yasa taslağının ayrıntılarını bugün kamuoyuyla paylaştı.

Bakan Dobrindt, yurt içindeki araba sürücüleri için mecburi olması beklenen taşıt pulunun (vinyet) ücretinin yıllık en fazla 100 Euro olacağını söyledi.

Alman oto sürücüleri yabancılarda olduğu gibi aylık veya günlük vinyet alamayacak. Buradaki kullanıcılara otomatik şekilde yıllık vinyetler verilecek. Bakan, bunun araba kullanıcılarına arabalarını resmi işlemlerle açtırdıklarında veya posta yoluyla gönderileceğini dile getirdi. Yabancı sürücüler ise vinyetleri benzin istasyonlarından veya internet üzerinden satın alabilecek. Vinyetlerin farklı renklerde olacağını belirten Ulaştırma Bakanı, “Böylece arabalar arasındaki vinyet fiyatı belli olacak. Smart için düşünülen bir vinyetin BMW için kullanılmasını engellemiş olacağız.” dedi.

Bu sayede araba vergisinin düşürüleceğini belirten Bakan Dobrindt, “Araba kullanan insanlar için zahmet verici bir durum yok. Bu yeni uygulama otomatik şekilde insanların üzerine düşen rakamı hesaplayacak ve bunu bildirilecek. Emin olun, bu da bu zamana kadar ödediğiniz vergiden daha pahalı olmayacak.” ifadelerini kullandı.

Yabancı sürücüler ise 10 günlük vinyet için 10, 2 aylık pul için ise 20 Euro ödeyecek. Bunun için araba sahiplerinin araçlarının üretim yılını, motor büyüklüğünü ve hangi çevre koruma kategorisinde (Umweltschutzklasse) olduğunu belirtmeleri gerekiyor.

Almanya’ya yılda 170 milyon yabancı plakalı aracın geldiğini ifade eden Dobrindt, “Bakanlığımız ülke içine yapılan bu girişlerin yıllık 2,5 milyar Euro civarında gelir getireceğini tahmin ediyor. Bu gelirler tekrar ulaştırma çalışmaları için kullanılacak” diye konuştu.

Avrupa Birliği Komisyonu’nun ulaştırmadan sorumlu üyesi Siim Kallas, Alman sürücülerin ödeyecekleri otoyol ücretine karşılık motorlu taşıtlar vergisinde indirim yapılması önerisinin kabul edilemeyeceğini açıklamıştı. CİHAN

Yorumlar