Almanya'da kalifiye eleman açığı emeklilerle doldurulmaya çalışılıyor

Almanya’da en önemli sorunlarından biri olan kalifiye eleman yokluğu emeklilerle aşılmaya çalışılıyor.Kalifiye eleman açığını ülkede yaşayan göçmenlerle kapatma girişimleri zaman zaman siyasi nedenlerle kesintiye uğradığı için ülke...

Google Haberlere Abone ol
Almanya'da kalifiye eleman açığı emeklilerle doldurulmaya çalışılıyor

Almanya’da en önemli sorunlarından biri olan kalifiye eleman yokluğu emeklilerle aşılmaya çalışılıyor.

Kalifiye eleman açığını ülkede yaşayan göçmenlerle kapatma girişimleri zaman zaman siyasi nedenlerle kesintiye uğradığı için ülke dışından kalifiye eleman getirilmesi ile bu sorun giderilmeye çalışılmış, bu yoldan da beklenen sonuç elde edilememişti.

Dev sanayi kuruluşlarının yanı sıra küçük ve orta ölçekli aile şirketlerinin de çok sayıda olduğu Baden-Württemberg’de ise gayri safi hasılaya önemli katkıları olan şirketler acil bir biçimde kalifiye eleman açığını emekli ettikleri personelle gidermeye çalışıyor.

Küçük ve orta ölçekli şirketlerin acil kalifiye eleman ihtiyacını karşılamak için başvurduğu bu metodu, büyük şirketler tecrübeli emekli personelin tecrübelerinden yararlanmak için tercih ediyor.

Büyük şirketler önemli ve özellikli bölümlerde çalışmış ve emekli olmuş personelini her zaman personel envanterinde bulunduruyor. Almanya’nın dev otomobil şirketi Daimler, çok geniş bir üretim yelpazesi bulunan Bosch gibi firmalar tecrübeli personelinin emekli de olsa tecrübelerinden yararlanıyor.

Firmalar göreve çağırdıkları emekli personelini altı aya kadar istihdam edebiliyor. Bu durum firmalar için cazip olsa da sendikalardan büyük eleştiri alıyor. CİHAN

Yorumlar