Almanya'da iktidar 19, muhalefet 4 komisyona başkanlık yapacak

Almanya'da Federal Meclis’te 18. Yasama Dönemi’nde 23 Federal Parlamento Komisyonu çalışacak.

Google Haberlere Abone ol
Almanya'da iktidar 19, muhalefet 4 komisyona başkanlık yapacak

Almanya'da Federal Meclis’te 18. Yasama Dönemi’nde 23 Federal Parlamento Komisyonu çalışacak. Bunlardan 19’unu iktidar partileri Hıristiyan Birlik partileri (CDU/CSU) ve Sosyal Demokrat Parti (SPD) yönetirken, muhalefet partilerine ikişer komisyon verilecek. Yasa tasarılarının ve meclise tavsiyelerin komisyonlarda görüşülmesi sebebiyle komisyonlar yasama dönemlerinde önemli çalışmaları gerçekleştiriyor.

Başbakan Angela Merkel’in ve bakanların yemin etmesiyle federal hükümetin göreve başlaması sonrasında gözler Federal Parlamento Komisyonları’na çevrildi. Milletvekilleri; bütçe, ekonomi, içişleri, aile, eğitim, Avrupa, dış ilişkiler, ulaştırma başta olmak üzere yirmi üç komisyona girmek için kıyasıya yarıştı.

Amerika ile yaşanan NSA dinleme skandalı sonrasında yeni kurulan Dijital Bakanlık’a ek olarak Federal Parlamento Dijital Komisyon’unun kurulması bekleniyor. Diğer bir yenilik olarak İnternet Komisyonu’nun şubat ayında kurulacağı belirtildi. İnternet Komisyonu’nun kurulması için İçişleri, Adalet, Ekonomi ve Ulaştırma Bakanlıklarının bu alandaki çalışmalarından kısmen vazgeçmesi gerekiyor.

İktidar partileri Hıristiyan Birlik Partileri CDU/CSU ve Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD) koalisyonu 23 komisyondan 19’unun başkanlığını alırken, muhalefet partilerine ikişer komisyon başkanlığı verilecek. Meclis oturumlarında koalisyon 62 dakika konuşurken muhalefet partileri Yeşililer ve Sol Parti’nin 25 dakika konuşma hakkı olması Meclis Komisyonları’nın önemini artıyor.

KOMİSYONLAR YASA TASARISINA YÖN VERİYOR

Federal Parlamentosu’nun çalışma birimleri olan komisyonlarda önemli kararlar alınıyor. Yasa tasarıları ve tavsiyeler komisyonlarda görülüyor ve aynı zamanda komisyonlar kendilerine yakın bakanlıklar için Bakanlar Kurulu’na rapor hazırlıyorlar. Muhalefet partileri kamuoyu tarafından yakından takip edilen enerji, ekonomi, adalet ve tüketici haklarının tartışıldığı komisyonlardan birisini yönetmek istiyor. CİHAN

Yorumlar