Almanya’da 'ikinci kiralar' çok hızlı artıyor

Almanya’da ikinci kira olarak tabir edilen elektrik, ısınma ve sıcak su gibi yan giderler normal kira bedeline göre daha fazla artıyor. Federal hükümet konuyla ilgili kanun hazırlığında.Kiracılar için Almanya’da yaşamak her geçen gün daha...

Google Haberlere Abone ol
Almanya’da 'ikinci kiralar' çok hızlı artıyor

Almanya’da ikinci kira olarak tabir edilen elektrik, ısınma ve sıcak su gibi yan giderler normal kira bedeline göre daha fazla artıyor. Federal hükümet konuyla ilgili kanun hazırlığında.

Kiracılar için Almanya’da yaşamak her geçen gün daha da pahalı hale geliyor. Ülkenin bazı bölgelerinde kiralar el yakarken, kira yan giderleri (Warmmiete) ise normal kiraya (Kaltmiete) göre daha hızlı artıyor.

Kira yan giderleri “sıcak giderler” ve “soğuk giderler” olarak ikiye ayrılıyor. Sıcak giderler ısınma ve sıcak su için harcanıyor. Soğuk giderler olarak tabir edilenler ise; atık su, emlak vergisi, çöp toplama vergisi, sigorta ve kapıcılık hizmetlerinden oluşuyor. Söz konusu bu iki kalemdeki artış normal kiraya yaklaştığı için Almanya’da genellikle 2. kira olarak tanımlanıyor.

Alman Kiracılar Birliği verilerine göre ev sahibi tarafından masraf olarak gösterilebilecek işletme giderlerinin toplamı metrekare başına aylık 2,20 Euro olmalı. Ancak yapılacak ilave masraflar (binada tamirat vs. gibi) ile birlikte bu rakam en fazla aylık 3,19 Euro’yu geçemez. Alman Daire ve Emlakçılar Birliği’ne (GdW) göre Almanya’da artan kiralardan en fazla bu kalemler sorumlu. Ev sahipleri en çok bu şekilde kiraya zam yapıyor.

Kira yan gideri olarak belirtilen ısınma (doğalgaz) ve sıcak su sürekli olarak pahalanıyor. Bunun en büyük sebebi ise doğal gaz veya elektrik fiyatlarında son yıllarda görülen artış. Az kullanan daha az ödüyor. Ancak Ukrayna ve Irak krizlerinin kiralara zam olarak yansıması bekleniyor.

Koalisyon hükümeti kiracıları yüksek artışlardan koruma için yeni bir kanun üzerinde çalışıyor. Böylelikle kira artışına üst sınır getirilmesi planlanıyor. Buna göre bir dairenin kirası bulunduğu çevreden en fazla yüzde 10 daha fazla olabilecek. Daha fazla isteyen ev sahibi ise bunun gerekçesini göstermek zorunda. Konuyla ilgili kanun gelecek yıl yürürlüğe girecek. CİHAN

Yorumlar