Almanya'da hayatı felç eden kamu grevleri devam edebilir

Almanya'nın bazı kentlerinde kamu dairelerinde çalışan vatandaşların ver.di sendikasının çağrısı üzerine maaşlarına zam talebiyle greve gitmesi, ülkede hayatı yer yer olumsuz etkiledi.

Google Haberlere Abone ol
Almanya'da hayatı felç eden kamu grevleri devam edebilir

Almanya'nın bazı kentlerinde kamu dairelerinde çalışan vatandaşların ver.di sendikasının çağrısı üzerine maaşlarına zam talebiyle greve gitmesi, ülkede hayatı yer yer olumsuz etkiledi. Çalışanlar için yüzde 3,5 oranında zam talebinde bulunan sendikalar bu gün ikincisi yapılacak görüşmeler öncesi dünkü ve salı günkü gösterilerle işveren konumundaki kamu dairelerini zamma zorladı.

Bazı eyaletlerde kindergarten ve hastanalerde hizmet verilmezken, bazı eyaletlerde ise grev toplu taşıma sistemini etkiledi. Grev nedeniyle dün Bavyera eyaletinin Münih, Augsburg, Ingolstadt ve Fürth gibi önemli kentlerinde eğitimcilerin iş bırakması nedeniyle çok sayıda anaokulu ve çocuk bakım yerleri kapalı kaldı. Yine pek çok kamu dairesinde çalışan vatandaşların grev yapmaları sonucu çöp bidonlarının boşaltılmadığı gelen haberler arasında.

Eyalette bazı hastanelerde ise acil hastaların ameliyat edildiği, bazı hastanelarde acil ameliyat randevularının ertelendiği kaydedildi. Yerel yönetimlere bağlı trafik kontrol memurlarının da greve katıldıkları duyuruldu. Geçen hafta perşembe günü yapılan ilk görüşmeden sonuç çıkmazken, salı günü başlayan grevlere Bavyera'nın 20 farklı kentinde binlerce çalışanın katıldığı ifade edildi. Bavyera eyaletinde İş Ajanslarının da grev nedeniyle çalışmadığı belirtiliyor.

Bavyera eyaletinde toplu taşıma sistemi grevden etkilenmezken, Hessen ve Thüringen eyaletleri etkilendi. Kuzey Ren Vesfalya eyaletinde ver.di sendikasının çağrısı üzerine binlerce memurun iş bıraktığı haber verildi. Başta Köln, Krefeld ve Düsseldorf kentlerini vuran grevde, otobüslerin depolardan çıkmadığı ve yaklaşık 155 makinistin iş bıraktığı açıklandı.

Ayrıca, temizlik firmaları, çocuk bakım yerleri, iş ajansları, şehir yönetimleri ve hastanelerde de grev yapıldığı gelen haberler arasında. Grev nedeniyle Hessen eyaletinin önemli kenti Frankfurt'ta da toplu taşıma sisteminin durma noktasına geldiği belirtildi. Sabahın erken saatlerinden gece yarısına kadar metro, tramvay ve otobüslerin hizmet vermediği, ancak Alman Demiryollarına bağlı banliyö trenlerinin sefer yaptığı açıklandı.

Baden-Württenberg eyaletinin özellikle Ulm ve Karlsruhe kentleri de grevden nasibini aldı. Bu günkü görüşmelerde sonuç çıkmazsa grevlerin önümüzdeki hafta da devam edeceği sinyalleri geliyor. CİHAN

Yorumlar