Almanya'da göçmenler iş kurmada yerli halktan geri kalmıyor

Almanya’da son bir buçuk yıl içinde göçmenlerin yaklaşık yüzde beşi iş kurdu veya iş kurma aşamasına girdi.

Google Haberlere Abone ol
Almanya'da göçmenler iş kurmada yerli halktan geri kalmıyor

Almanya’da son bir buçuk yıl içinde göçmenlerin yaklaşık yüzde beşi iş kurdu veya iş kurma aşamasına girdi. İş Piyasası ve Meslek Araştırmaları Enstitüsü’ne (IAB) göre bu oran göçmenlerin yerli halktan ne daha sık ne de daha nadiren iş kurduğunu gösteriyor.

Araştırmanın detaylarına bakıldığında şu sonuçlar öne çıkıyor: Güney ve Doğu Avrupa gibi ülkelerden gelen göçmenler yerli halka göre daha sık iş kurmazken, Batı ve Kuzey Avrupa ülkelerinden gelen göçmenler arasında iş kuranların oranı Alman halkına kıyasla daha yoğun.

Araştırmaya göre göçmenler Almanlara göre kendi işini kurmayı kariyer yapma konusunda daha iyi bir tercih olarak değerlendiriyor. Göçmenlerin işyeri açarak Almanya’da resmi olarak kabul edilmeyen bilgi ve kabiliyetlerin hizmet olarak sunulmasına kapı araladığını belirten uzmanlar, bu kesimin iş kurmuş akrabaları olduğundan dolayı iş kurmaya niyetlenme konusunda daha avantajlı olduklarını dile getiriyor.

Yaş ve cinsiyet konusunda ise Alman girişimcilerle göçmen girişimciler arasında pek fark yok. Buna göre her iki kesimde de erkekler ve gençler iş kurma konusunda daha aktif görünüyor. Aynı şekilde yenilenme konusunda da göçmenlerle Almanlar arasında bariz bir fark görülmüyor.
CİHAN

Yorumlar