Almanya'da göçmenler gazetelerin sayfalarında var, mutfağında yok!

Mediendienst Integration, Almanya'daki göçmenler ve medya konusunda merak edilen bilgileri paylaştı.

Google Haberlere Abone ol
Almanya'da göçmenler gazetelerin sayfalarında var, mutfağında yok!

Mediendienst Integration, Almanya'daki göçmenler ve medya konusunda merak edilen bilgileri paylaştı. Bunların içinde en çarpıcı olanı ise gazetelerin Müslümanları sık sık sayfalarına taşırken, alışanlar arasında yok denecek kadar az Müslüman olması. Yine gazetelerde başörtülü kadın fotoğrafı kullanılırken, sokaktaki başörtülülerin oranı daha az.

Almanya´da göç ve uyum konusunda verdiği bilgilerle tartışmaların bilgi temelinde yapılmasına katkıda bulunan Mediendienst Integration (www.mediendienst-integration.de), göçmenler ve medya konusunda temel bilgileri yayınladı. Modern toplum algısında medyanın çok büyük rol oynadığına dikkat çekilen değerlendirme ile göçmenlerin medyada hangi ölçüde yer aldığı ve medyada göçmenlerin hangi şekillerde yansıtıldığı konusunda bilgiler paylaşıldı.

Buna göre Almanya’da göçmenlerin sayısı 15 milyonu buluyor, ancak medya kuruluşlarındaki oranları çok düşük. Almanya´da göçmenler toplumun beşte birini oluşturuyor. Medya organlarında göçmenlerin oranının ne olduğu konusunda ise yeterli derecede bilgi yok. Ancak tahminlere göre medyadaki göçmen oranı yüzde iki ila üç arasında değişiyor.

2009 yılında yapılan ve temsili olduğu belirtilen bir araştırmaya göre Almanya'daki gazetelerin büyük çoğunluğunun haber merkezlerinde bir tane dahi göçmen çalışanı yok. Gazetelerin yüzde 84'ünde çalışanlar tamamen Almanlardan oluşuyor. Alman gazeteleri adına konuşan yetkililer ise bunun farkında olduklarını, ancak göçmen çalışan aradıkları halde kendi kriterlerine uyan kişileri bulamadıklarını ifade ediyor.

Medya organlarında göçmenler neredeyse hiç yer almazken medya ürünlerinde ve gazete sayfalarında ise ülkedeki Müslümanlar oldukça sık bir şekilde yer alıyor. Ancak Müslüman göçmenler olumsuz bir şekilde gazete sayfalarına yansıtılıyor. Margareth Luneborg'un 2011 tarihli araştırmasının ortaya koyduğuna göre göçmenler medyada uyum sorunu olan, komşu veya başarılı ve tanınmış kişi olarak tanıtılıyor. Yine medya Müslümanları başarısız uyum ve terör konuları bağlamında ele alıyor.

Buna bağlı olarak halkın Müslümanları algılaması da olumsuz. Göç kökeni olmayanların yüzde 71'i, olanların ise yüzde 74'ü medyada Arap veya Müslümanların yansıtılma şeklinin olumsuz olduğunu ifade ediyor. Vodafone Vakfı tarafından 2012 yılına yapılan bir araştırmada görüşü alınanların yüzde 82´si Alman medyasında Müslümanların olumsuz bir şekilde yansıtıldığını düşünüyordu.

Medyada Müslüman kadınların da başörtüsü öne çıkarılıyor. Ancak Friedrich-Ebert Vakfı için 2012 yılına bir rapor hazırlayan sosyal bilimci Naika Foroutan farklı sonuçlara ulaşmıştı. Foroutan'ın bulgularına göre Almanya'da birinci nesil Müslüman kadınların yüzde 25'i başörtüsü taşıyordu. İkinci nesilde bu oran daha düşük. Bu nesilde başörtüsü taşıyanların oranı yüzde 17'ye düşmüş durumda idi. Göçmenlerin medya kullanımı ile ilgili olarak ise çoğunun Almanya medyasını kullandığı belirtiliyor.

Ancak göçmenlerin hangi kanalları izlediği konusunda elde bilgi yok. Zira Almanyada halkın hangi kanalları izlediği ve kanalların veya programların reytinginin ne olduğu temsili olarak seçilen ve 5 bin kişinin evine yerleştirilen ölçüm cihazı ile ölçülüyor. Ancak bu 5 bin kişinin içinde Türkler ve Ruslar gibi Avrupa Birliği (AB) vatandaşı olmayan, ancak Almanya´da hatırı sayılır bir grubu oluşturan kesimler temsil edilmiyor. AB üyesi olmayanların Almanya'daki oranı 4,4 iken söz konusu 5 bin kişi içindeki payları ise sadece 58 (yüzde 0,5). CİHAN

Yorumlar