Almanya’da göçmen kökenli işsiz yüksek okul mezunlarının sayısı beş kat arttı

Almanya’da yüksek öğrenimli göçmen kökenlileri bir araya getiren en büyük çatı örgütü olan TD-Plattformu, TAM Vakfı'nın Essen´deki merkez binasında, "Almanya’da Türkiye kökenliler yüksek okul mezunları arasında İşsizlik oranı’...

Google Haberlere Abone ol
Almanya’da göçmen kökenli işsiz yüksek okul mezunlarının sayısı beş kat arttı

Almanya’da yüksek öğrenimli göçmen kökenlileri bir araya getiren en büyük çatı örgütü olan TD-Plattformu, TAM Vakfı'nın Essen´deki merkez binasında, "Almanya’da Türkiye kökenliler yüksek okul mezunları arasında İşsizlik oranı’ adlı MIGOVITA Projesi konulu panel gerçekleştirildi.

Göçmenlerin niteliklendirilerek iş piyasasına kazandırılması yalnız ekonomik anlamda değil, bir arada yaşamın güçlendirilmesi açısından da çok büyük önem arz etmesine rağmen, yüksek nitelikli göçmenler iş piyasasında kendilerine yeterince yer bulamıyorlar. Bu durumun nedenleri ve buna karşı ne yapılabileceği konusu, TD-Plattform ve MIGOVITA Projesi´nin TAM Vakfı´nın Essen´deki merkez binasında gerçekleştirilen panelde ele alındı. Türkiye kökenli yüksek okul mezunları arasında işsizliğin Almanya genelinden beş kat fazla arttığı belirtilen panelde, nüfusu giderek yaşlanan Almanya´da, nitelikli işlerde çalıştırılacak personel açığının kendini git gide daha fazla hissettirdiği belirtildi. Konuya ilişkin gerçekleştirilen akademik çalışmalar ve nüfus simülasyonları, göçmenlerin bu açığın etkilerinin hafifletilmesi konusunda önemli bir potansiyel sunduğunu ortaya koyduğu dile getirildi.

Almanya´da yüksek öğrenimli göçmenleri bir araya getiren en büyük dernek olan TD-Plattform´un yönetim kurulu başkanlığı görevini Haziran ayı başında devralan Caner Aver, dernekteki yeni hedeflerini anlattığı açılış konuşmasında, yeni dönemde bilhassa istihdam, eğitim bilinci ve siyasal katılım alanlarında tüm Almanya´da aktiviteler gerçekleştireceklerini söyledi.

Konuşmasında yüksek öğrenimli göçmenlerin işsizliği sorununa değinen Aver, “Almanya çapında yüksek öğrenimlilerin işsizlik oranı yüzde 2,5 seviyesindeyken, bu oran Türkiye kökenliler arasında yüzde 13,5!e ulaşıyor. Beş kattan daha fazla bu oran farkı tespitlerimize göre yabancılara karşı dışlama, başvuruların belli başlı şirketlere yönelmesi, sosyal ilişkiler arasında yerleşik toplumun ağlarının dışında olma ve mobilite düşüklüğü bu durumun ortaya çıkışındaki dört temel neden.” diye konuştu.

Aver, sistemde işsizliğe yol açan yapısal nedenleri hızlı bir şekilde aşmanın kolay olmayacağını, ancak başvuruları sadece büyük şirketlere yapmak yerine tüm iş yerlerinin ezici çoğunluğunu oluşturan orta boy ve daha az tanınmış şirketlere yönelmenin iş bulma şansını arttıracağına işaret etti. MIGOVITA Projesi kapsamında gerçekleştirilen çalışmaları tanıtan Turan Küçük ise, sivil toplum kuruluşlarında yer almanın iş kültürünü öğrenme ve iletişim ağları oluşturma konusundaki faydalarına işaret etti.

İş piyasası uzmanı Gamze Şimşek, iş arayan yüksek okul mezunlarına sağlanan kurumsal destekten pek çok kişinin haberinin olmadığına işaret ederek, iş görüşmesinde giyilecek kıyafetten, görüşmeye gitmek için yapılan yol masraflarına pek çok maliyetin iş ajansları tarafından karşılanabildiğini söyledi. CİHAN

Yorumlar