Almanya'da gereksiz check-up'a karşı uyarı

Almanya'da sağlık sigortalarının üstlendiği masraflar çok geniş bir yelpazeyi kapsıyor.

Google Haberlere Abone ol
Almanya'da gereksiz check-up'a karşı uyarı

Almanya'da sağlık sigortalarının üstlendiği masraflar çok geniş bir yelpazeyi kapsıyor. Sigortanın üstlendiği masrafları aşan check-up tavsiyelerinde ise dikkatli olmak gerekiyor. Uzmanlar bu gibi check-up’ların doktorların cebini doldurmaktan başka faydası olmadığını söylüyor.

Belli aralıklarla sağlık kontrolünden geçmek ilerleyen yaşlardakilere özellikle tavsiye ediliyor. Alman sağlık kontrolcülerinin en tepesindeki isim olan Jürgen Windeler, Almanya’daki sağlık kontrollerini tartışmaya açtı. Aynı zamanda Sağlıkta Kalite ve Ekonomi Enstitüsü (IGWiG) Başkanı olan Windeler, sağlık kontrollerinin bilimsel verilere dayanan hiçbir faydasının olmadığını söyledi.

Doktor muayenehanelerinde yapılan check-up’larda prostat, göğüs ve cilt kanserleri gibi hastalıklar araştırılıyor ve erken tedavi başlatılması hedefleniyor. Bilimsel yaklaşımlarda bu kontrollerin faydasının olmadığını vurgulayan Windeler, kontrolleri tavsiye eden doktorların daha çok ceplerini düşündüklerini ifade etti ve kontrollerin amacının ve anlamının geniş bir şekilde tartışılmasını istedi.

Windeler ayrıca, check-up tavsiye edenlerin hastaları yeterince bilgilendirmediğini vurguladı. Bu konuda uzmanların eleştirileri ise daha çok kontrol sonucunda yanlış teşhislerin konması, lüzumsuz ameliyatlar yapılması ve masrafların da hiç aşağılara çekilmemesi olarak sıralanıyor.

Doktorların tavsiye ettiği chek-up’ların birçoğunu sigortalar üstlenmediği için hasta bizzat kendi cebinden karşılamak zorunda kalıyor. Sağlık Sigortaları Birliği yetkililerinin verdiği bilgilere göre sağlık sigortalarının sağlık kontrolü konusunda üstlendiği masraflar çok geniş bir yelpazeyi kapsıyor. Buradaki esas sorun doktorların chec-up tavsiyesinde sıhhatten ziyade kendi ceplerini düşünüyor olması şeklinde dillendiriliyor.

Federal Sağlık Bakanlığı ise açıklamasında önümüzdeki günlerde yapılacak federal sağlık toplantısına dikkat çekti. Bakanlık bu toplantıda doktorlar, sağlık sigortası yetkilileri ile klinik yetkilileri ile bir araya gelerek bilimsel seviyede tartışarak hastalık sigortalarının hangi hizmetlerin masrafını üstleneceğini açıklayacak.

Muayene sahibi birçok doktor hastalarına ‘özel’ check-up hizmeti sunuyor. Sağlık sigortası yetkililerine göre bunların hiçbir getirisi olmuyor. Halihazırda sağlık sigortaları birçok erken teşhis masrafını üstleniyor. Özellikle genç ve çocuklardaki cilt kanseri ile 35 yaş üstü kişilerde çeşitli kanser yoklamalarının masrafı üstleniliyor. Yasalara göre 35 yaş üzeri her sigortalı ücretsiz olarak iki yılda bir sağlık kontrolünden geçme hakkına sahip. CİHAN

Yorumlar