Almanya'da GDO’lu mısır tohumu tartışmaları alevlendi

Avrupa Birliği Bakanlar Konseyi’nde Amerikan DuPont Pioneer şirketi tarafından üretilen ‘Pioneer 1507′ kodlu GDO’lu mısır tohumu tartışmalara neden oldu.

Google Haberlere Abone ol
Almanya'da GDO’lu mısır tohumu tartışmaları alevlendi

Avrupa Birliği Bakanlar Konseyi’nde Amerikan DuPont Pioneer şirketi tarafından üretilen ‘Pioneer 1507′ kodlu GDO’lu mısır tohumu tartışmalara neden oldu. GDO’lu mısırın AB ülkelerine girişinin serbest bırakılması ve ekiminin yapılmasıyla ilgili oylamada, 28 üye ülkeden 19′u ‘hayır’ oyu kullanmasına rağmen sonuç alınamadı. Karar komisyona bırakılırken, GDO’lu mısır tohumlarının AB ülkelerine girişinin serbest bırakılacağı tahmin ediliyor.

ALMANYA ÇEKİMSER

Almanya’da her beş kişiden dördü GDO’lu ürünlere karşı çıkarken, hükümetin çekimser kalması büyük tartışma konusu. Federal hükümet bu konuda daha önce net bir tutum belirleyemediği için Almanya oylamada çekimser kaldı. Sosyal Demokrat Partili (SPD) Federal Çevre Bakanı Barbara Hendricks bu konudaki yetkinin eyaletlerde olması gerektiğine işaret etti. Federal hükümeti sert bir dille eleştiren Yeşiller Birlik/90 partisinin Eşbaşkanı Simone Peter de Almanya’nın oylamada çekimser kalmasının, GDO’lu mısıra izin verilmesini kolaylaştırdığını iddia etti. SPD AB Milletvekili Matthias Groote ise AP’de 2004 yılında GDO’lu mısır tohumlarının AB’de yetiştirilmesi teklifinin reddedildiğini hatırlatarak, AB içinde genetiği değiştirilmiş mısır ekimine karşı olduğunu söyledi.

YEŞİLLER HAMBURG’DA PROTESTO ETTİ

Yeşiller Hamburg Meclis Grubu GDO’lu mısırları, organik olarak yetiştirilen mısırlarla protesto etti. Şehir merkezinde popcorn makinesiyle halka organik mısır dağıtan Yeşiller Meclis Grup Başkanı Jens Kerstan, “Almanların büyük çoğunluğu tarımda genetik değişikliği reddediyor. AB’nin GDO’suz ürünlerden muaf olması için bunu gündeme getirmeliyiz. Parti olarak zaten 2011 yılında bir müracaatımız olmuştu. Senatonun da bu konuda zaman kaybetmeden harekete geçmesi gerekiyor.” dedi.

Yeşiller Hamburg Meclis Grubu Çevre Politikaları Sözcüsü Martin Bill ise haşerelere karşı dirençli 1507 kodlu mısır tohumunun çiftçiler için kolaylık, üretenlere de büyük gelir getirirken, yan etkilerinden hiç söz edilmediğine dikkat çekti. Alman çevre örgütü BUND insanların bu mısırı yediklerinde alerji başta olmak üzere benzeri sorunlarla karşılaşabileceğini açıkladı. Organik üretim yapanlar içinde tehlike oluşturan GDO’lu ürünler komşu tarlada ekilse bile en ufak rüzgarla çiçek tozları veya başka şekilde organik ürünlere bulaşabiliyor, iz bırakabiliyor. CİHAN

Yorumlar