Almanya'da fakir-zengin uçurumuna dur diyemeyen eyaletlere sert suçlama

Eşit refah için yaptığı çalışmalarla bilinen Paritätischer Gesamtverband adlı bir sosyal yardım kuruluşu, Almanya’da zengin fakir arasındaki uçurumun açıldığını ileri sürerek federal ve eyalet hükümetlerine sert eleştirilerde bulundu.Almanya’nın...

Google Haberlere Abone ol
Almanya'da fakir-zengin uçurumuna dur diyemeyen eyaletlere sert suçlama

Eşit refah için yaptığı çalışmalarla bilinen Paritätischer Gesamtverband adlı bir sosyal yardım kuruluşu, Almanya’da zengin fakir arasındaki uçurumun açıldığını ileri sürerek federal ve eyalet hükümetlerine sert eleştirilerde bulundu.

Almanya’nın sosyal haritasının çok olumsuz yönde bir gelişme kaydettiğine dikkat çeken kuruluş yetkilileri, Alman hükümetini duyarsızlıkla suçladı. Kuruluş, Almanya’da giderek daha çok para kazananların dar dairede kalırken, fakirleşenlerin ise çok hızlı bir biçimde arttığını 2014 yılı raporunda açıkladı. Bu konuda sadece federal hükümete değil, eyalet hükümetlerine sert çıkan kuruluşa göre, ne CDU-FDP hükümetleri, ne de SPD-Yeşiller koalisyonlarının bu gidişata bugüne dek dur diyemedi.

Almanya’da fakirlik oranı yüzde 15,2’ye çıkarak tarihi rekora ulaşmış durumda. Bu kategoriye kayma riski en yüksek kesim ise yüzde 59,3’lük oranla işsizler ve yüzde 41’lik oranla ile boşanmış çocuklu ebeveynler.

Araştırmada gün yüzüne çıkan bir başka ayrıntıya göre bir taraftan fakirlerin oranı artarken, özel mal ve mülke sahip olanların oranının da hiç olmadığı kadar yükselmiş durumda. Aynı şekilde aşırı derecede borçlanmış insanların oranı da vahim boyutlara ulaşmış durumda. Rapora göre her on kişiden biri aşırı borç batağında.

Bu raporu bundan sonra yılda bir yayınlayacak olan kuruluş, gelişmeleri ‘tehdit edici’ olarak tanımladı. Toplumun giderek bölündüğünü açıklayan araştırmacı Joachim Rock, “Çok büyük toplum kitleleri arkada kalıyor ve bulunduğu noktadan mesafe kat edemiyor. İş piyasasının gelişimi de bu yönde. Yarım gün çalışanlarda da çok büyük artışlar görülüyor. Buna göre tam gün çalışanlar da eskisi kadar yok." dedi. CİHAN

Yorumlar