Almanya'da et kombinalarına rekabet cezası

Almanya'da yaklaşık 21 et mamulü üreticisi yaklaşık 338 milyon Euro'luk bir ceza ile karşı karşıya. Rekabet Dairesi yaptığı yoklamalar sonucu Almanya genelinde et mamulü üreticilerinin fiyatlar konusunda mutabakata vardığını saptadı. Wirtschaftswoche’nin

Google Haberlere Abone ol
Almanya'da et kombinalarına rekabet cezası

Almanya'da yaklaşık 21 et mamulü üreticisi yaklaşık 338 milyon Euro'luk bir ceza ile karşı karşıya. Rekabet Dairesi yaptığı yoklamalar sonucu Almanya genelinde et mamulü üreticilerinin fiyatlar konusunda mutabakata vardığını saptadı.

Wirtschaftswoche’nin haberine göre firmalar yıllardır gizliden fiyatlar hakkında anlaşmış. En büyük cezaları meşhur markalar ödemeyecek. Werder Bremen futbol takımının ana sponsoru Wiesenhof, Rügenwalder Mühle, Herta, Meica, ve Böklunder markaları bu cezanın en büyük kısmını ödemek zorunda.

Fiyatların anlaşılması en çok tüketiciye zarar verdiği belirtilirken müşteriler yıllardır fazla paralar ödenmeye zorlanmış. Rekabet Dairesi Başkanı Andreas Mundt, “Ceza çok yüksek gibi gözükse de suçun işlendiği toplam süresi, suça karışan firmaların adetçe çok olması ve kazanılan milyarlar göz önünde bulundurulduğu zaman kesilen ceza doğru orantılı.’’ dedi. Prosedür esnasında yaklaşık 11 et mamulü üreticisi rekabet dairesi ile işbirliği içerisinde hareket edip yaşanan pazarlıkları ve anlaşmaları deşifre etmiş.

Almanya’nın en büyük sosis üreticisi olarak bilinen Mühlen Gruppe bu iddiaları yalanlayıp hukuki karşı adımları atmaya başladığını açıkladı. Rekabet dairesi bu yıl gizli fiyat anlaşmaları konusunda oldukça sert davranıyor. Şubat ayında şeker sektörüne büyük bir darbe indiren rekabet dairesi Almanya’nın üç büyük rafineri şeker üreticisi olan Nordzucker, Südzucker ve Pfeifer&Lange firmalarına toplamda 280 milyon Euro ceza kesmişti. CİHAN

Yorumlar