Almanya'da emekliye verilen zam gıdadaki enflasyonun altında kaldı

Almanya'da ürünlerine yapılan zamlar emeklilik paketine yönelik eleştirileri alevlendirdi. Emekli aylıklarına yapılan zammın gıda ürünlerine yapılan zamları karşılamaması, emeklilerin sayısının ikiye katlanması ve bunun beraberinde getirdiği...

Google Haberlere Abone ol
Almanya'da emekliye verilen zam gıdadaki enflasyonun altında kaldı

Almanya'da ürünlerine yapılan zamlar emeklilik paketine yönelik eleştirileri alevlendirdi. Emekli aylıklarına yapılan zammın gıda ürünlerine yapılan zamları karşılamaması, emeklilerin sayısının ikiye katlanması ve bunun beraberinde getirdiği sosyal problemler sistemi eleştirenlerin sayısını da arttırıyor.

Bugün yürülüğe giren ve “Mütterrente” olarak bilinen emeklilikle ilgili reform paketine yönelik eleştiriler sertleşerek devam ediyor. Eleştiriler daha çok zammın ‘asgari’ düzeyde olduğu yönünde. Pakette en çok eleştiri alan konu ise yakından yaşlılara adalet getirmekten uzak olması ve böylelikle yaşlılıkta fakirlik çekenlerin sayısını artıracak olması.

Federal İstatistik Dairesi'nin verdiği bilgilere göre en son emeklilik zammından sonra gıda ürünlerine yapılan zam yüzde 3,8 oranında gerçekleşti. Buna mukabil yeni emeklilik reformunda öngörülen zam oranı doğu eyaletlerinde yüzde 2,53, eski eyaletlerde ise sadece 1,67 olarak öngörülüyor. Bu rakamlardan yola çıkan yeni emeklilik reformuna muhalif olanlar, zammın gıda farkını dahi kapatmadığını ileri sürüyor. En fakir durumda olanların ise bu zamdan hiçbir şekilde pay alamadığı iddia ediliyor. Diğer taraftan, 2015 yılında emeklilik maaşlarının yeniden denkleştirilmesinde ‘Mütterrente’deki zammın diğer emeklilere de yükleneceğinden endişe ediliyor.

EMEKLİ SAYISI SON 20 YILDA İKİYE KATLANDI

Diğer taraftan Almanya’da emeklilerin sayısı da hızlı bir şekilde artmaya devam ediyor. Emekliye ayrılanlar arasında ise başı eyalet memurları statüsünde olan öğretmenler çekiyor. Yine Federal İstatistik Dairesi’nin 2014 başı için verdiği bilgilere göre 626 bin eyalet memuru emekliye ayrıldı. Bu rakam ise yüzde 4,8 ile 20 yıl öncesi ile kıyaslandığında iki katından daha fazla bir sayıya tekabül ediyor. Öğretmenlerin emeklilikte başı çekmesine sebep olarak da 60’lı ve 70’li yıllarda doğum oranlarının çok yüksek olması ile öğretmen alımlarınında buna bağlı olarak çok yüksek olması gösterildi.

Gelinen noktada ise bu öğretmenlerin bazıları yaşının gelmesi ile bazıları ise malulen emekli olmak durumunda kalıyor. Öğretmenlerin kısa bir süre içinde büyük oranda emekliye ayrılması okulları da olumsuz yönde etkilemiş. Başta Berufskolleg’ler olmak üzere sırasıyla Hauptschule, Realschule ve Gesamtschule gibi tüm okul türlerinde kapatılamayan öğretmen açığı büyük bir sorun olmaya devam ediyor. CİHAN

Yorumlar