Almanya'da doktor hatası ile ilgili istatistikler açıklandı

Almanya’da geçen yıl doktorların yaptığı hatalı ameliyat veya uyguladıkları yanlış tedavi sonucu şikayetçi olan hastaların sayısı açıklandı.Buna göre 2013 yılında ülkede toplam 12 bin 173 kişi doktor hatalarından şikayetçi oldu....

Google Haberlere Abone ol
Almanya'da doktor hatası ile ilgili istatistikler açıklandı

Almanya’da geçen yıl doktorların yaptığı hatalı ameliyat veya uyguladıkları yanlış tedavi sonucu şikayetçi olan hastaların sayısı açıklandı.

Buna göre 2013 yılında ülkede toplam 12 bin 173 kişi doktor hatalarından şikayetçi oldu. Ancak uzmanlar adli makamlara yansımayan rakamın bu sayının çok daha üzerinde olduğunu tahmin ediyor.

Alman Doktorlar Odası tarafından açıklanan rakamlara göre, hastaların şikayetlerinin sadece 8 bini incelendi ve bu konuda uzmanların görüşlerine başvuruldu.

Doktorların yaptığı hataların yüzde 38’i hastada kalıcı hasar bırakırken, ölümle sonuçlanan vakaların sayısı ise 77 olarak kayıtlara geçti.

AOK DAHA YÜKSEK RAKAMLAR AÇIKLAMIŞTI

Öte yandan ocak ayında hastalık kasası AOK tarafından doktor hatalarına yönelik açıklanan rakamlar ise bu sayının çok üzerinde idi.

AOK’nın bilimsel araştırmalar kurumu Wido tarafından yayınlanan istatistiklere göre geçen yıl içinde sadece Almanya’daki hastanelerde 190 bin yanlış tedavi uygulandı.

Yanlış tedavi sonucu ölenlerin sayısı ise 19 bin olarak açıklandı. Bu rakam Almanya’daki trafik kazalarında bir yılda ölenlerin sayısından 5 kat daha fazla.

Alman Doktorlar Odası AOK tarafından açıklanan rakamlara tepki göstermiş ve abartılı olduğunu öne sürdü. AOK ise açıkladıkları istatistiklerin doğru olduğunu savundu.

Öte yandan hasta koruma kurumları ise doktor hatalarına yönelik merkezi bir kayıt sisteminin kurulmasını istedi. Doktor hatalarına ilişkin açıklanan rakamların “buz dağının görünen kısmı” olduğunu söylediler. CİHAN

Yorumlar