Almanya’da asgari ücret tasarısı son engeli de aştı

Almanya’da uzun süredir tartışılan asgari ücret konusu nihayet resmiyet kazandı ve kanunlaştı.Geçen hafta Federal Meclis’e gelen ve burada koalisyon hükümetin oylarıyla kabul edilen asgari ücret kanun tasarısı dün de Eyaletler Meclisi’nden...

Google Haberlere Abone ol
Almanya’da asgari ücret tasarısı son engeli de aştı

Almanya’da uzun süredir tartışılan asgari ücret konusu nihayet resmiyet kazandı ve kanunlaştı.

Geçen hafta Federal Meclis’e gelen ve burada koalisyon hükümetin oylarıyla kabul edilen asgari ücret kanun tasarısı dün de Eyaletler Meclisi’nden onay aldı.

Böylelikle saati 8,5 Euro olarak belirlenen asgari ücret kanunu bazı gruplar ve branşlar hariç tutulmak üzere gelecek yıldan itibaren yürürlüğe girecek.

Federal Çalışma Bakanı Andrea Nahles’in girişimiyle kanunlaşan asgari ücret kapsamında meslek eğitimi alan gençler, uzun süre işsizler ve stajyerler hariç diğer çalışanlar için uygulanacak.

Ayrıca bazı branşlar için de asgari ücretin devreye konması bir yıl daha ertelenecek.

Eyaletler Meclisi’ndeki oylamadan sonra muhalefet partileri memnuniyetini dile getirirken, Hıristiyan Demokratlar’dan (CDU) Thüringen eyaleti Başbakanı Christine Lieberknecht, düzenlemenin yeterli olmadığını söyledi. Lieberknecht’e göre asgari ücret ile çalışanlar yine devlet yardımına muhtaç olacaklar.

SPD kanadı ise düzenlemenin 3,7 milyon çalışanın ücretlerinde artış sağlayacağını söyledi ve tarihi bir gün yorumunu yaptı. SPD’li Rheinland-Pfalz eyaleti Başbakanı Malu Dreyer bu görüşleri savundu.

Sol Parti’den Brandenburg Başbakan Yardımcısı Helmuth Markov ise, asgari ücret kapsamı dışında tutulan gruplar konusundaki rahatsızlığını dile getirdi. Yasanın diğer AB ülkeleriyle kıyaslandığında yeterli olmadığını söyledi. CİHAN

Yorumlar