Almanya'da asgari ücret tasarısı bu hafta oylanacak

Almanya'da Federal Meclis asgari ücretle ilgili kanun tasarısını perşembe günü oylayacak. Sendikalar sürekli olarak artan istisnalar yüzünden kanunun bir özelliğinin kalmadığını iddia etti.Almanya’da uzun süredir tartışılan ve Perşembe...

Google Haberlere Abone ol
Almanya'da asgari ücret tasarısı bu hafta oylanacak

Almanya'da Federal Meclis asgari ücretle ilgili kanun tasarısını perşembe günü oylayacak. Sendikalar sürekli olarak artan istisnalar yüzünden kanunun bir özelliğinin kalmadığını iddia etti.

Almanya’da uzun süredir tartışılan ve Perşembe günü Federal Meclis’e gelecek olan asgari ücret konusunda geri sayım başladı.

Bazı branş ve yaş gruplarının istisna tutulduğu uygulama diğer çalışanlar için saati en az 8,5 Euro’dan asgari ücret uygulanmasını öngörüyor.

Birlik Partileri (CDU/CSU) ve Sosyal Demokrat Parti (SPD) tarafından hazırlanan kanun tasarısına geçen hafta da yeni istisna grupları eklendi. Mevsimlik işçiler, üç aya kadar staj yapanlar da asgari ücret sınıfından çıkarıldı. Sendikalar, bu istisnalarla söz konusu kanun tasarısının bir anlamının kalmadığını eski uygulamaya geri dönüldüğünü öne sürdü.

Verdi Sendikası Başkanı Frank Bsirske, son istisnalar ile birlikte 3 milyon kişinin daha asgari ücret kapsamından çıkarıldığını öne sürdü. Bsirske’ye göre böylelikle yeni kanunun bir faydası kalmadı.

Bu konuda özellikle koalisyonun küçük ortağı SPD’yi suçlayan Verdi Başkanı, “Verdikleri sözü tutmadılar, seçmeni hayal kırıklığına uğrattılar. Büyük bir hata yapıyorlar.” şeklinde konuştu.

Asgari ücret ile ilgili kanun perşembe günü Federal Meclis’te görüşülecek. İstisnalar dışında çalışanlar için saati 8,5 Euro olarak belirlenen ücret, 2015’ten itibaren uygulamaya konulacak. Ancak yeni kanunun yürürlüğe girmesinin bazı eyaletlerde 2016’yı bulabileceği belirtiliyor. CİHAN

Yorumlar