Almanya'da AP seçimleri için binden fazla aday var

Gelecek ay yapılacak Avrupa Parlamentosu milletvekilleri seçimlerinde Almanya’dan bin 53 aday yarışacak.

Google Haberlere Abone ol
Almanya'da AP seçimleri için binden fazla aday var

Gelecek ay yapılacak Avrupa Parlamentosu milletvekilleri seçimlerinde Almanya’dan bin 53 aday yarışacak. Birliğin en büyük ülkesi olan Almanya’nın, 751 milletvekilinin seçileceği parlamentoda 96 sandalyesi bulunuyor. Federal Seçim Kurulu Başkanı Egeler, Alman vatandaşlarını seçimlere katılmaya çağırdı.

Avrupa Parlamentosu seçimlerine çok az bir süre kala Almanya’dan da “seçimlere katılın!” çağrısı geliyor. AP milletvekili seçimleri için seçmenler 25 Mayıs’ta sandık başına gidecek.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Federal Seçim Kurulu Başkanı Roderich Egeler, halka AP semçilerine katılım çağrısı yaptı. 1984 yılında ilk kez yapılan seçimlerden bu yana Almanya’dan yarışan milletvekili adaylarının ilk kez bu kadar düşük sayıda olduğuna dikkat çeken Egeler, bununla birlikte AP’nin her geçen yıl öneminin arttığına vurgu yaptı.

Adayların sadece 27’sinin kadın olduğuna belirten Egeler, seçimlere Almanya’dan 25 parti ve politik hareketin katıldığını açıkladı. Bunlardan ilk kez katılanlar arasında aşırı sağ hareket Pro NRW ve Euro karşıtı AfD de bulunuyor.

Karlsruhe’deki Anayasa Mahkemesi’nin AP seçimlerinde yüzde 3’lük barajı kaldırdığını ve yüzde birlik bir oranın bile bazı bölgelerde milletvekili seçilmeye yeterli olacağını hatırlatan Egeler, halkın oy hakkını kullanmasını tavsiye etti.

Avrupa Birliği ülkelerinden 400 milyon seçmen 25 Mayıs’ta sandık başına gidecek, Almanya’dan ise 61 milyon kişi bu seçimlerde oy kullanacak. CİHAN

Yorumlar