Almanya'da 17 Haziran hareketi anıldı

Komünist Doğu Almanya (DDR) rejiminde 17 Haziran 1953’te demokrasi ve özgürlük talebiyle başlayan “17 Haziran Halk Özgürlük Hareketi” Almanya’nın değişik yerlerinde anıldı. Cumhurbaşkanı Joachim Gauck Başkent Berlin’de DDR dönemine...

Google Haberlere Abone ol
Almanya'da 17 Haziran hareketi anıldı

Komünist Doğu Almanya (DDR) rejiminde 17 Haziran 1953’te demokrasi ve özgürlük talebiyle başlayan “17 Haziran Halk Özgürlük Hareketi” Almanya’nın değişik yerlerinde anıldı.

Cumhurbaşkanı Joachim Gauck Başkent Berlin’de DDR dönemine ait yasaklanan ilanların, mektupların, fotoğrafların ve muhalif gazetelerin saklandığı DDR arşivini ziyaret edip bilgi alırken, SPD Genel Başkanı ve Başbakan Yardımcısı Sigmar Gabriel, 17 Haziran kurbanlarını anma programına katıldı.

17 Haziran 1953’te insanların özgürlük ve demokrasi talebiyle sokaklara döküldüğünü söyleyen federal hükümetin DDR Stasi Belgeleri Sorumlusu Roland Jahn, 17 Haziran’ın, demokrasi ve özgürlüklerin kendiliğinden gelişen doğal haklar olmadığını ifade etti. İki Almanya’nın birleşmesinde 17 Haziran ayaklanmasının önemli bir rol oynadığını söyleyen Jahn, 1989’de iki Almanya’nın birleşmesiyle 17 Haziran 1953’deki amacın birçoğunun hayata geçirildiğini kaydetti.

17 Haziran’ın ulusal tatil günü ilan edilmesini isteyen Jahn, “3 Ekim hükümet için, 17 Haziran ise halk için önemli adımlardı” sözleriyle 1953’teki ayaklanmanın en az 3 Ekim Almanya’nın Birleşme Günü kadar önemli olduğunu ve unutulmaması gerektiğini belirtti. 17 Haziran 1953’deki demokratik hareketin acı şekilde bastırıldığını ve günümüzde yaşayan canlı tanıkların acıyı hala unutamadıklarını söyleyen Rolan Jahn, özgür bir toplumda insanların özgürlüğün anlamını ve korumasını bilmelerinin önemini vurguladı. CİHAN

Yorumlar