“Almanya Türk mühendisler için cazip bir ülke”

Liberal Hür Denokrat Parti’li (FDP) Avrupa Parlamentosu (AP) milletvekili Nadja Hirsch, Almanya’nın Türk mühendisler için cazip bir ülke olduğunu söyledi. Kalifiye eleman kazanılması konusunda istihdam ve ekonomik çıkarların dikkate alınarak...

Google Haberlere Abone ol
“Almanya Türk mühendisler için cazip bir ülke”

Liberal Hür Denokrat Parti’li (FDP) Avrupa Parlamentosu (AP) milletvekili Nadja Hirsch, Almanya’nın Türk mühendisler için cazip bir ülke olduğunu söyledi. Kalifiye eleman kazanılması konusunda istihdam ve ekonomik çıkarların dikkate alınarak çalışmalar yapılmasını isteyen Hirsch, Türkiye’nin AB üyeliği konusundaki düşüncelerinin değişmediğini belirtti.

25 Mayıs’ta yapılacak AP milletvekilleri seçimi öncesi Cihan’a konuşan liberal FDP’li Nadja Hirsch, yabancı kalifiye eleman konusunda Almanya’da önyargılarla hareket edildiğini söyledi. “Yabancı kalifiye eleman kazanılması için içişleri politika uzmanları, istihdam ve ekonomi politikaları uzmanları ile birlikte çalışmalı. Göç konusunda genelde iç güvenlik sorunları dillendirilir, ancak belki de kalifiye eleman bulunamaması bir güvenlik krizi olabilir.

Bunun için öncelikle Avrupa Birliği (AB) içinde yaşayan göçmenlerin iş dünyasına entegre edilmesi gerekir.” şeklinde konuşan Hirsch, bunun dışında üçüncü ülkelerden puan sistemine göre kalifiye eleman kazanılmasını talep ediyor. Türkiye’deki kalifiye elemanlar için Almanya’nın cazip bir ülke olduğunu anlatan siyasi, özellikle mühendislik alanlarında Türkiye’deki kalifiye elemanların dikkat çektiğini kaydetti. AB üyesi ülkelerden alınan diplomaların tanınması konusunda iyi yolda olduklarını da belirten liberal siyasi, diğer ülkelerden alınan diplomaların tanınması için daha yapılması gerekenler olduğunu dile getirdi.

"TÜRKİYE’NİN AB ÜYELİĞİ DÜŞÜNCEMİZ DEĞİŞMEDİ, ANCAK KRİTERLER ÖNEMLİ"

AP’de İstihdam Komisyonu, Kültür ve Eğitim Komisyonu ile İçişleri Komisyonu’nda görevler aldığını ifade eden Hirsch, Türkiye’nin AB üyeliği konusunda şunları söyledi: “Bizim Türkiye’nin AB üyesi olabileceği düşüncemiz değişmedi. Ancak kriterler yerine getirilmeli. Kriterlerin eskiye kıyasla daha az yerine getirildiği kanaatindeyim. Demokrasi, adalet, fikir özgürlüğü alanlarında yapılması gerekenler var. Neden durumun bu hale geldiğini daha iyi anlamak için Türkiye’de yaşayıp olanları daha yakından takip etmek gerekir. Ancak Twitter, Facebook yasakları hiç iyi bir mesaj olmadı. Ayrıca Birlik Partileri’nin Türkiye’nin AB üyeliğine eleştirel yaklaşması da iyi bir mesaj olmadı.”

"GÖÇMEN ÇOCUKLARININ TEŞVİKİ İÇİN ŞARTLAR EN İYİ DERECEDE DEĞİL"

Avrupa içinde üye ülkelerin eğitim alanında örnek çalışmalarını takip ettiklerini ve bunu diğer üye ülkelere tavsiye ettiklerini sözlerine ekleyen Hirsch, “Örneğin İngiltere’de okul terkini önlemek için okul ve mesleğe geçiş dönemi için güzel bir proje hayata geçirilmiş. Meslek eğitimi alanında ise Almanya aynı anda hem okul hem çıraklık eğitimi konusunda örnek durumda ve diğer ülkeler bu sisteme büyük ilgi duyuyorlar ve proje bazlı ülkelerinde uygulamaya koymaya çalışıyorlar.” şeklinde konuştu. Hirsch, Almanya’da öğrencilerin kişisel teşvikleri için küçük sınıflara ve yeterince öğretmene ihtiyaç olduğunu anlattı.

“Göçmen ailelere mensup öğrencilerin eğitim hayatlarında teşviki okullara ve öğretmenlere bağlı. Ancak iyi bir teşvik için şartlar en iyi seviyede değil. Bunu da çocukların eğitim başarılarında görüyoruz. Bunu değiştirmeliyiz.” diyen Hirsch, okulların her insanın yeteneğini ortaya çıkarıp teşvik etmesinin önemine dikkat çekti.

"ABD İLE STA’YA İDEOLOJİK YAKLAŞILMAMALI"

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve AB arasında yapılacak Serbest Ticaret Antlaşması’na (STA) ideolojik yaklaşılmamasını isteyen Hirsch, “Aslında antlaşmalar genel olarak pozitiftir. AB içinde pazar antlaşması yaptık ve refah seviyesi arttı. Bu sebeple antlaşmalara ideolojik olarak hemen hayır denmemeli. Antlaşmanın içeriğine bakılmalı. STA görüşmeleri daha şeffaf bir şekilde yapılmalı ve halk bilinçlendirilmeli. Biz FDP olarak, antlaşmayı bazı şartlara bağlamak istiyoruz; örneğin verilerimizin dinlenmesine son verilmesi şart.” dedi. CİHAN

Yorumlar