Almanya okul öncesi eğitimde istenilen noktada değil

Almanya’nın önde gelen araştırmacıları, yaşları bir ile altı arasında değişen çocukların eğitime teşviki konusunda çok az çalışıldığı görüşünde birleşiyor.Okul öncesi eğitimi alanında Almanya’nın uzun yıllar ‘gelişmekte...

Google Haberlere Abone ol
Almanya okul öncesi eğitimde istenilen noktada değil

Almanya’nın önde gelen araştırmacıları, yaşları bir ile altı arasında değişen çocukların eğitime teşviki konusunda çok az çalışıldığı görüşünde birleşiyor.

Okul öncesi eğitimi alanında Almanya’nın uzun yıllar ‘gelişmekte olan ülke’ konumunda olduğunu hatırlatan uzmanlar, bilhassa eğitim düzeyi düşük ailelerin çocuklarının bu durumdan hayat boyu etkilenecek şekilde zarar gördüğünü söylüyor.

Leopoldina Ulusal Akademi ve diğer akademiler Almanya’nın küçük yaştaki çocukların eğitimine daha çok yatırımda bulunmasını talep ediyor.

Çocukların küçük yaşlarda aldığı eğitimin hayatının tamamına etki ettiğini hatırlatan uzmanlar, eksikliklerin daha sonra giderilmesinin ise zor olduğunu söylüyor.

Bunun hem dil öğrenme ve zeka hem de duygusal istikrar açısından geçerli olduğu konusunda uyaran uzmanlar, küçük yaşlardaki çocuklara eğitim verilen kurumlardaki personelin çocuğun zihinsel ve duygusal gelişimi hakkında daha fazla bilgiye sahip olmasının önemine dikkat çekiyor.

Max Planck Enstitüsü Eğitim Araştırmaları Bölümü’nden Jürgen Baumert, Almanya’nın küçük yaştaki çocukların eğitimi konusundaki açığı kapattığını, ancak hala geriden geldiğini söylüyor.

Özellikle eğitim seviyesi düşük ailelerin çocuklarının yüksek kalitede eğitim veren anaokullarına gönderilmesini isteyen uzmanlar, eğitim alan çocukların sayısının az, eğitim veren personelin ise çocukların eksikliklerini gördüklerinde müdahale edebilecek durumda olması gerektiğini kaydediyor.

Alman Ekonomi Araştırmaları Enstitüsü’nden Katharina Spieß ise, anaokul eğitmenlerinin icra ettikleri bu meslekle ilgili düşüncelerinin değişmesi ve kendilerini ilkokul öğretmeni seviyesinde hissetmeleri gerektiğini ifade ediyor.

Spieß, bazı ailelerin küçük yaşta elde edilen tecrübelerin hayat için taşıdığı öneme dair bilgiden yoksun olduğunu söylüyor. Araştırmacı, birçok ailenin eğitimin okulda başladığı düşüncesinde olduğuna dikkat çekiyor.

Hamburg Üniversitesi’nden Frank Rösler de bakım parasının çocuk evde kaldığı zaman değil, aksine anaokuluna gönderildiği zaman ödenmesi gerektiğini savunuyor. CİHAN

Yorumlar