Almanya istihdamda tarihi rekorunu kırdı

Avrupa ülkeleri için 2013, ekonomide iç açıcı bir yıl olmadı. Büyük ülkeler ekonomik krizle boğuşurken ekonomisi küçük Avrupa devletleri ise iflasa varan bir etkilenme yaşadı.

Google Haberlere Abone ol
Almanya istihdamda tarihi rekorunu kırdı

Avrupa ülkeleri için 2013, ekonomide iç açıcı bir yıl olmadı. Büyük ülkeler ekonomik krizle boğuşurken ekonomisi küçük Avrupa devletleri ise iflasa varan bir etkilenme yaşadı. Her Avrupa ülkesi krizden olumsuz etkilenmesine rağmen Almanya bu yılı başarıyla geride bıraktı. Genel anlamda ekonomide ilerleme yaşayan ülke, aynı gelişmeyi iş sahasında da tecrübe etti.

Alman İş Ajansı'na göre, 2013 yılında 41,8 milyon kişinin çalıştığı istatistiklere yansıdı. Bu sayı, Almanya’nın kendi tarihi rekorunu da kırdığı anlamına geliyor. 2013 yılında toplamda 232 bin yeni istihdam oluşturuldu.

Sigortalı çalışanların sayısı ise 297 bin adet artarak 37,3 milyona yükseldi. Kendi işini yapanların sayısında ise 65 bin kişilik bir azalma gerçekleşti. Böylelikle bu grubun sayısı 4,5 milyon olarak tespit edildi. Uzmanlar azalmaya gerekçe olarak devletin kendi işini kurmak isteyenlere verdiği başlangıç desteğinin azalmasını gösterdi.

Yeni istihdamın en çok olduğu alanın ise hizmet sektörü olduğu öğrenildi. Çalışanların dörtte üçünü istihdam eden hizmet sektörü, 227 bin yeni işyeri ile zirvede yerini alırken, onu 17 bin ile sanayi, 20 bin ile inşaat ve 31 bin kişi ile tarım sektörü takip etti.

Uzmanlara göre ekonomideki büyüme geçen yılın sonunda ancak 0,5 olarak gerçekleşti. Yeni yılın sonunda ise ekonomistler yüzde 2 ila 3 oranında bir büyümenin yanında istihdamda da 2013’e ait rekorun kırılmasını bekliyor. CİHAN

Yorumlar