Almanya Cumhurbaşkanı Gauck, hükümetin icraatlarını sorularla eleştirdi

Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, nazik bir dille hükümetin icraatlarını eleştirdi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’le görüşen Gauck, ‘‘Twitter ve Youtube yasaklanmak zorunda mı? Anayasa Mahkemesi Başkanı neden bu kadar eleştirel konuştu?...

Google Haberlere Abone ol
Almanya Cumhurbaşkanı Gauck, hükümetin icraatlarını sorularla eleştirdi

Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, nazik bir dille hükümetin icraatlarını eleştirdi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’le görüşen Gauck, ‘‘Twitter ve Youtube yasaklanmak zorunda mı? Anayasa Mahkemesi Başkanı neden bu kadar eleştirel konuştu? Şimdiki hükümetin olağanüstü güçlü ve önemli bir seçim zaferi ile bu kadar büyük bir güce sahipken, neden yargıya müdahale etmeli belli bir düzen kurmak için? Bu gerçekten demokrasiyi güçlendirecek mi?" sorularını yöneltti.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün daveti üzerine Türkiye’ye resmi bir ziyaret gerçekleştiren Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, Çankaya Köşkü’nde resmi törenle karşılandı. Baş başa ve heyetler arası görüşmeden sonra iki cumhurbaşkanı ortak basın toplantısı düzenledi. Cumhurbaşkanı Gül, soru cevap faslından önce yaptığı değerlendirmede Alman mevkidaşını ağırlamaktan büyük memnuniyet duyduğunu ifade etti, Türkiye ile Almanya arasındaki ilişkileri ‘çok özel’ olarak nitelendirdi. Cumhurbaşkanı Gül, ayrıca Almanya’ya Patriot savunma füzelerinden dolayı teşekkür etti. AB ile ilgili konuları da görüştüklerini kaydeden Gül, ‘‘Bu konuyu geniş şekilde gözden geçirdik. Yeni fasılların açılmasıyla ilgili kendilerinden destek talep ettim. Ahde vefa ilişkisi çerçevesinde müzakere sürecinin başarı ile bitirilmesini temenni ediyoruz.’’ değerlendirmesinde bulundu. Almanya’da üç milyona yakın Türkiye vatandaşının yaşadığına dikkat çeken Abdullah Gül, çifte vatandaşlık konusunda son atılan adımlardan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Aşırı sağcılar tarafından katledilen Türkler mevzusunu da ele aldıklarını kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye ile Almanya arasında 40 milyar dolara yaklaşan bir ticaret hacmi olduğunu aktardı.

‘KAHRAMANMARAŞ’TAKİ MÜLTECİ KAMPINDAN ÇOK ETKİLENDİM’

Dostluk, saygı ve takdir başlığı altında bir ziyaret gerçekleştiğinden söz eden Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, Kahramanmaraş’taki Suriyeli mülteci kampından çok etkilendiğini ve ülkesinde herkese anlatacaklarını ifade etti. Gauck, ‘‘Biz Suriyeli mülteciler konusunda yapabileceğimiz her şeyi yaptık mı diye sordum kendi yetkililerimize. Bu olayların kurbanlarına yardım etmemiz gerekiyor.’’ dedi.

BİRAZ DAHA İLERİ GİDEBİLİR Mİ?

TSK ile Alman silahlı kuvvetleri arasında çok iyi bir işbirliği gördüğünü kaydeden konuk cumhurbaşkanı, Türkiye’ye gerçekleştirdiği ziyaret vesilesiyle ekonomik bir başarı müşahede ettiğini belirtti. Gauck, ‘‘Yeni bir orta sınıfın oluştuğunu gördüm. Aynı zamanda protesto da edebilen bir toplumun, toplum için kazanım olduğunu görebiliyoruz. Azınlıklarla barışma, Kürtlerle Alevilerle yeni bir ilişkinin gelişmesi konusunu da ele aldık. Biraz daha ileri gidebilir mi diye sormalıyız.’’ ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE’DEKİ İFADELER OLUMLU ALGILANDI

‘‘Türkiye için çok kolay olmayan anılar ortaya çıkıyor.’’ diyen Alman Cumhurbaşkanı Gauck, şöyle devam etti: ‘‘Ermeni dediğimizde Sayın Cumhurbaşkanı, bana Başbakan'ın sözlerini hatırlattı. Ben de Alman milleti içinde kendi geçmişi ile yüzleşmesinin öneminden söz ettim. Demokratik toplum kendi geçmişini sorgulayabilmeli. Bu, Almanya’yı daha zayıf kılmadı. Büyük savaş ve felaketten sonra suçumuzu, üzüntümüzü ve utancımızı da ifade ettik. Bu bize zaaf katmadı. Bu nedenle Türkiye’deki bu ifadeler olumlu algılandı.’’

BUNLAR DEMOKRASİYİ GÜÇLENDİRECEK Mİ?

Dostların bir araya geldiğinde diğerinin belki duymak istemediği şeylerin de ifade edebilmesi gerektiğini vurgulayan Alman Cumhurbaşkanı Gauck, ‘‘Eleştirel sorular sorarken, bugüne kadar kimsenin sormadığı soruları sormuyoruz. Bunun bilincindeyiz. Toplumun içinde olduğu önemli konulara değiniyoruz. Örneğin Twitter ve Youtube yasaklanmak zorunda mı? Anayasa Mahkemesi Başkanı neden bu kadar eleştirel konuştu? Şimdiki hükümetin olağanüstü güçlü ve önemli bir seçim zaferi ile bu kadar büyük bir güce sahipken, neden yargıya müdahale etmeli belli bir düzen kurmak için? Bu gerçekten demokrasiyi güçlendirecek mi?’’ sorularını yöneltti.

AB DEĞERLERİNE KESİN BAĞLILIK İFADELERİ BENİ MUTLU ETTİ

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Türkiye’de yaşanan birçok olayda ‘kendi bakış açısına sahip’ olduğunu Almanya’dan fark ettiklerini sözlerine ekleyen konuk Cumhurbaşkanı, Gül’le görüşmesinde AB değerlerine kesin bağlılık ifadesini duymaktan dolayı memnuniyetini dile getirdi. Gauck, ‘‘Eleştirel sorular sormuş olsam dahi son derece dostane bir görüşmeydi.’’ dedi.

CİHAN

Yorumlar