Almanya-Çin işbirliği piyasa dengelerini değiştirecek

Çin Halk Cumhuriyeti’ne 7’inci ziyaretini gerçekleştiren Almanya Başbakanı Angela Merkel, Alman-Çin ikili ilişkilerinin bakanlar kurulu seviyesinde sürdürüleceğini belirterek, bu ülkeyle 70 adet diyalog ve işbirliği platformu oluşturulduğunu...

Google Haberlere Abone ol
Almanya-Çin işbirliği piyasa dengelerini değiştirecek

Çin Halk Cumhuriyeti’ne 7’inci ziyaretini gerçekleştiren Almanya Başbakanı Angela Merkel, Alman-Çin ikili ilişkilerinin bakanlar kurulu seviyesinde sürdürüleceğini belirterek, bu ülkeyle 70 adet diyalog ve işbirliği platformu oluşturulduğunu kaydetti.

“Biz, Çin’in yatırımlarına açığız, bunu birçok örnek ile de gösterdik.” ifadesini kullanan Merkel, bilim ve teknoloji transferleri başta olmak üzere ekonomi ağırlıklı 6 işbirliği anlaşması imzaladı. Merkel ayrıca, 10 Ekim tarihinde Berlin’de yapılacak 3’üncü Almanya-Çin Hükümetler arası Bakanlar Kurulu toplantısına da dikkat çekti.

Çin’e serbest piyasa ekonomisi üzerinden yatırımlar için “aynı göz hizasında eşit partnerlik” sözü veren Başbakan Merkel, yenilenebilir enerji, teknoloji ve bilim araştırmaları, otomotiv sanayi, sağlık, eğitim gibi çok sayıda alanda işbirliği yapılacağını kaydetti.

Çin’e övgü dolu sözlerle seslenen Merkel, “Avrupa’nın Euro krizi yaşadığı zamanda Çin’in AB için güvenilir bir partner olduğunu gördük ve bunu takdir ettik. Bu, bizim zor dönemi atlatmamıza yardımcı oldu.” şeklinde konuştu. Çin, Euro bölgesine kriz aşımı için mali yardımda bulunmuştu.

AB-Çin ilişkilerinde önder rol oynayan Almanya, ABD ile yürütülen AB-ABD Ticaret ve Yatırım Anlaşması müzakerelerini de yürütüyor.

Dünya ihracat şampiyonlarından Almanya ve Çin, “dünya ekonomisine yön tayin etme, ortak gelişim projeleri ile dünya pazarındaki ülke ağırlığını artırma, liberal serbest piyasa ekonomisi üzerinden daha fazla yatırım, ikili ticaretlerin önündeki engellerin kaldırılması, dünya piyasalarında daha fazla işbirliği” gibi hedefler güdüyorlar.

Angela Merkel-Li Keqiang görüşmesinde iki ülke arasında yapılacak ortak işbirliği için 4 yıllık bir yol planı hazırlandığı kaydedildi.

2015 yılında Almanya’daki Cebit teknoloji fuarına partner ülke olacağı açıklanan Çin’in bu yıl içinde Almanya ile “teknolojik yenilenme partnerliği” startı vermesi de bekleniyor.

Ekonomik pazarın genişletilmesini talep eden Çin, buna karşılık olarak Frankfurt şehrinde bir finans merkezi kurulması için yatırım yapacak.

Konuyla ilgili açıklamada bulunan Çin Başbakanı Keqiang, “iki ülke arasında hükümetler seviyesinde bir mali diyaloğun gerçekleştirileceğinin” altını çizerek, “Bank of China ile Clearing Bank Frankfurt, Renminbi Offshore Merkezi’nin geliştirilmesi için ortaklaşa çalışacaklar. Bu alana yaklaşık 9,5 milyar Euro destek verilecek.” dedi.

Almanya, 1,3 milyarlık nüfusuyla Çin’i oldukça önemli stratejik ortak olarak değerlendiriyor. CİHAN

Yorumlar