Almanay'da ilkokullara 'efor testi' geliyor

Dengesiz beslenme ile değişen yaşam şartları ile çocuklarda artık parklarda koşup oynamak yerine bilgisayar ve televizyon başında zaman geçiriyor. Bu ise gelişmekte olan çocuklarda durgunluk ve hantallık gibi çocuğun hareketlerini engelleyen...

Google Haberlere Abone ol
Almanay'da ilkokullara 'efor testi' geliyor

Dengesiz beslenme ile değişen yaşam şartları ile çocuklarda artık parklarda koşup oynamak yerine bilgisayar ve televizyon başında zaman geçiriyor. Bu ise gelişmekte olan çocuklarda durgunluk ve hantallık gibi çocuğun hareketlerini engelleyen bir duruma sebep oluyor. Buna karşı KRV Aile ve Çocuk Bakanı Ute Schafer okullara efor testi getiriyor. Okullarda taze meyve dağıtmanın okul çocuklarında dengeli beslenmeye yetmediğini fark eden Kuzey Ren Vestfalye (KRV) hükümeti yeni tedbirler alıyor.

Çocuklarda bir taraftan dengesiz beslenme diğer taraftan hareketsizlik ve bunların sebep olduğu aşırı kiloların çocuklarda normal sayılması gereken arka arkaya koşabilmek, uzun atlama, tek ayak üzerinde zıplama gibi hareketlerde zorlandıkları belirtildi. Değişen yaşam şartlarını da hesaba katan yetkililer çocukların artık parklarda koşup oynamak yerine bilgisayar ve televizyon başında zaman geçirdiklerini belirterek sonucunda gelişmekte olan çocuklarda durgun hantallık gibi çocuğun hareketlerini engelleyen bir durum ortaya çıktığını belirtiyor. Bu nedenle KRV Aile ve Çocuk Bakanı Ute Schafer okullara efor testi getiriyor. Başlangıçta 25 beldede deneme süresi geçirecek olan uygulama gelecek eğitim yılında hayata geçirilecek.

EKSİĞİ GÖRÜLEN ÇOCUKLARA KULÜP TAVSİYE EDİLECEK

Bu teste göre ilkokul çocukları, beden eğitimi öğretmeni, tecrübeli spor görevlisi ya da spor derneklerinden yetkililer tarafından hareket kabiliyetleri, dayanıklılık, güç, hız ve hareketlerini kontrol edebilme konularında teste tabi tutacak. Bakanlık okullarda uygulanacak bu testin önce ikinci sınıfta yapılmasını tavsiye ediyor. Eksik varsa giderilmesi için ailesine çocuk için özel hareket geliştirici dernek yada spor kulübü tavsiyeleri yapılacak ve dördüncü sınıfta tekrar bir kontrol olacak.

Tavsiye edilen bu kulüp ve dernekler ise devlet tarafından finanse edilecek. Muhalefet partileri bunun tüm eyalete uygulanması konusunda ısrar ederken, hükumet ise bunun maddi yükünden çekiniyor. Şu anda hükumet 130 bin Euro ile 3 yıl süreli bu projeye kaynak ayırmış durumda. Projeyi uygulamak isteyen 42 belediye ise müracaatlarını şimdiden yaptı. CİHAN

Yorumlar