Alman ve Türkler, Oldenburg Türk Günleri'nde birbirini daha yakından tanıyacak

Almanya’nın Oldenburg Belediye Başkanı Prof. Dr. Gerd Schwandner ülkesinde düzenlenecek Türk Kültür Günleri 'Türkei Begegnungen' kapsamında bilgi alışverişinde bulunmak üzere Bursa’ya geldi.

Google Haberlere Abone ol
Alman ve Türkler, Oldenburg Türk Günleri'nde birbirini daha yakından tanıyacak

Almanya’nın Oldenburg Belediye Başkanı Prof. Dr. Gerd Schwandner ülkesinde düzenlenecek Türk Kültür Günleri 'Türkei Begegnungen' kapsamında bilgi alışverişinde bulunmak üzere Bursa’ya geldi.

Oldenburg Belediye Başkanı Prof. Dr. Gerd Schwandner, Bursa Valisi Münir Karaloğlu’nu makamında ziyaret etti. Tarihi Heykel Valilik binasında gerçekleştirilen ziyarette Oldenburg’da düzenlenecek Türk Kültür Günleri programı hakkında görüş alışverişinde bulunuldu.

Vali Münir Karaloğlu, ziyaret sebebiyle yaptığı açıklamada Almanya’nın Türkiye’nin müttefiki ve dostu olduğunu kaydetti. Karaloğlu, “Dünyada en fazla ticaret yaptığımız ne büyük ticari ortağımız. Bursa olarak da yaklaşık yılda 2 milyar dolarlık ihracatımız var Almanya’ya. Hem Türkiye’nin hem Bursa’nın büyük bir müttefiki ve ticari ortağı.” dedi.

Oldenburg Belediyesi’nin Bursagaz’ın ana ortaklarından EWA’nın da ortağı olduğunu aktaran Vali Karaloğlu, şöyle konuştu: “2014 yılı içinde Oldenburg Belediyesi Türk Kültür Günleri organize edecek. Bunun içinde onunla ilgili kendileri hem valiliğimiz, büyükşehir belediyesi hem de sanayi odası ile ikili görüşmelerde bulunacak. Bizde elimizden gelen katkıyı vereceğiz. 3 milyon insanımızın yaşadığı bir ülke Almanya, Almanya ile Türkiye’nin tarihi geçmişi olan ilişkileri var ama bu gün hala iki toplumun birbirini yakından tanımasına ihtiyaç var. Bu bakımdan Oldenburg’da yapılacak bu etkinlikleri benimsiyoruz.” şeklinde konuştu.

BU PROJE İLE İKİ TOPLUM BİRBİRİNİ YAKINDAN TANIYACAK

Oldenburg Belediye Başkanı Prof. Dr. Gerd Schwandner da, sıcak karşılamadan dolayı Vali Karaloğlu’na teşekkür ederek, 6 ay içinde ikinci kez Bursa’ya geldiğini söyledi. Schwandner, “Bursa ile zaten birkaç yıl öncesinden beri ciddi ilişkilerimiz var ve bu son yıllarda da çok ciddi bir manada ilerledi. En büyük ortak noktanın ise Bursagaz’dır. Hem bizim EWA’nın Bursagaz’daki hisseleri hem de bizim EWA’da ki hisselerimiz olması nedeni ile ortak noktamızı oluşturuyor.” şeklinde konuştu.

Sağlam biz zeminde olan ekonomik ilişkileri daha da artırmak istediklerini bildiren Schwandner, iki halkın birbirini daha iyi tanıması için kültürel aktivitelerin artırılmasının önemine dikkat çekti.

Bu bağlamda 6 aylık bir proje geliştirdiklerini anlatan Schwandner, Oldenburg bölgesinde yaşayan Alman vatandaşların bu proje sayesinde Türkiye’de ki kültür ve modern sanatın nerelere geldiğini de görme imkanına sahip olacağını söyledi.

SÜRPRİZ OKUL PROTOKOTOLÜ

Konuşmaların ardından Vali Münir Karaloğlu, Oldenburg Belediye Başkanı Prof. Dr. Gerd Schwandner’ın da hazır bulunduğu ortamda özel anaokulu protokolünü imzalamak istediklerini ifade etti. Karaloğlu, “Bursagaz Eğitim Gönüllüleri Derneği daha öncede Bursa’da çeşitli eğitim faaliyetler düzenledi. Bu gün de kendileri özel öğrencilerin eğitim alacağı, engelli çocuklarının engelli gruplarına göre ana sınıfı eğitimi alabilecekleri 22 derslikli güzel bir proje arkadaşlar getirdiler. Arsayı milli eğitim müdürlüğümüz Nilüfer ilçesi sınırlarında belirledi. İki katlı, 22 derslikli okul, her özür ve engel gruplarına göre güzel sınıfları olan bir okul.” şeklinde konuştu.


Vali Karaloğlu kentin doğusunda Yıldırım Belediyesinin buna benzer bir okul yaptırdığını hatırlatarak, “Batı yakasında da şehrin Bursagaz ile böyle güzel bir çalışmayı yapacak. Bu gün bu imzayı daha sağlam olsun diye patronun huzurunda onun şahitliğinde imzalamak istiyoruz.” ifadesini kullandı.

Ortasından çam ağaçlarına dokunmadan projeyi hazırladıklarını belirten Bursagaz Genel Müdürü Ahmet Hakan Tola ise projeyle ilgili şu bilgileri verdi: “Bursagaz olarak sosyal faaliyetlerin içinde yer almaya çalışıyoruz ve bunu da derneğimiz üzerinden yapıyoruz. Daha önce 61 tane engelli sınıfını yenileyip milli eğitime devretmiştir. Buradan da aldığımız güç ve şevkle bu yola çıktık ve bir okul yaptıralım dedik, Allah utandırmasın.”

Ardından okul protokolüne imza atıldı. 2,5 milyon liraya mal olması beklenen okulun Eylül 2015’de eğitim öğretime açılması planlanıyor.
CİHAN

Yorumlar